Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
AGENȚÍE, agenții, s. f. 1. Reprezentanță, filială sau sucursală a unei întreprinderi sau instituții situate în alt punct decât acela în care se află sediul principal. 2. (În sintagma) Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care culege informații din toate domeniile de activitate, furnizându-le presei sau televiziunii. 3. Reprezentanță diplomatică; misiune condusă de un agent diplomatic. ◊ Agenție economică = reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 4. (În sintagma) Agenție de bilete = birou unde se vând cu anticipație bilete pentru spectacole, concerte etc. Agenție de voiaj = birou unde se vând cu anticipație bilete de călătorie (pentru distanțe mai lungi). [Var.: (înv.) aghențíe s. f.] – Din it. agenzia.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
AGENȚÍE s.f. Birou care reprezintă interesele unei instituții, încheind anumite acte în numele ei. V. filială, sucursală. ◊ Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care primește și transmite presei știri și informații; agenție de bilete = birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc. [Gen. -iei, var. aghenție s.f. / < it. agenzia, cf. germ. Agentie].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
AGENȚÍE s. f. reprezentanță a unei instituții sau întreprinderi. ♦ ~ telegrafică (sau de presă) = instituție specializată care primește și transmite presei știri și informații; ~ de bilete = birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc.; ~ de voiaj = birou unde se vând cu anticipație biletele de călătorie. (< it. agenzia)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
AGENȚÍE, agenții, s. f. 1. Birou care are rol de intermediar sau care reprezintă interesele unei instituții de stat (în trecut și ale unor instituții sau persoane particulare). 2. (Înv.) Reprezentanță diplomatică. [Var.: (2, înv.) aghențíe s. f.] – It. agenzia (rus. agencija).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
AGENȚÍE s. 1. agentură, filială, reprezentanță, sucursală. (Inaugurarea unei ~.) 2. oficiu. (O ~ de turism.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
agențíe s. f., art. agențía, g.-d. art. agențíei; pl. agențíi, art. agențíile
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
AGENȚÍE ~i f. 1) Reprezentanță, sucursală sau birou care reprezintă interesele unei instituții sau întreprinderi. 2) Instituție de informație. ~ de presă. ~ de voiaj. [G.-D. agenției] /<it. agenzia
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
agénță f. (fr. agence) și (ob.) agenție f. (it. agenzia). Administrațiune ținută de unu saŭ maĭ mulțĭ agențĭ. Timpu cît eștĭ agent. Locu unde se administrează afacerile agențiiĭ: agenția vapoarelor (debarcader). – Vechĭ aghénție, cancelaria consululuĭ austriac, debarcader.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
AGENȚIA HAVAS A ROMÂNIEI, sucursala din București a agenției franceze de presă Havas. Prima agenției de presă care a funcționat, între 1879 și 1888, în România.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
AGENȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ENERGIA ATOMICĂ (A.I.E.A.; în engl.: Internațional Atomic Energy Agency – I.A.E.A.), agenție specializată guvernamentală în cadrul sistemului O.N.U., cu sediul la Viena (Austria), creată la 7 oct. 1957, în scopul coordonării activităților internaționale pentru cooperarea tehnico-științifică în domeniul utilizării tehnologiei nucleare în scopuri pașnice. Are birouri de legătură în Canada, Geneva, New York și Tōkyō, laboratoare în Austria și Monaco și un centru de cercetări la Triest (Italia), administrat de U.N.E.S.C.O. A.I.E.A. are 134 state membre (2002), printre care și România (din 1957).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
AGENȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ENERGIE ATOMICĂ (A.I.E.A.; în engl. International Atomic Energy Agency – I.A.E.A.) V. Organizația Națiunilor Unite.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
AGENȚIA ORIENT-RADIO (Rador), agenție de presă din România, înființată în iun. 1921. În 1926 a devenit agenția oficială a guvernului. În 1949 și-a încheiat activitatea.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
AGENȚIA ROMÂNĂ DE PRESĂ (AGERPRES), v. ROMPRES.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
AGENȚIA TELEGRAFICĂ ROMÂNĂ, agenție de presă înființată la București, în 1889, de către agenția austriacă „Corrbureau”. În 1895 a devenit prima agenție autonomă de presă din România; și-a încetat activitatea în 1916. Din 1921 a fost înlocuită cu Agenția Orient-Radio (Rador).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)