Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
ANDÍVĂ, andive, s. f. Plantă erbacee din ale cărei frunze albe, cărnoase, comestibile se pregătesc salate; cicoare-de-grădină (Cichorium endivia) – Din fr. endive.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ANDÍVĂ s.f. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu frunze cărnoase, albe, comestibile. [< fr. endive].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
ANDÍVĂ s. f. plantă erbacee cultivată, din familia compozeelor, cu frunze cărnoase, albe, comestibile. (< fr. endive)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ANDÍVĂ, andive, s. f. Plantă erbacee ale cărei frunze albe, cărnoase, sunt comestibile (Cichorium endivia) – Fr. endive (< gr.).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
ANDÍVĂ s. (BOT.; Cichorium endivia) cicoare de grădină.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
andívă s. f., g.-d. art. andívei; pl. andíve
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
ANDÍVĂ ~e f. Plantă erbacee, foarte ramificată, cu flori albastre și cu frunze cărnoase comestibile; cicoare de grădină. /<fr. endive
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ANDIVĂ, andive, s.f. 1. Plantă comestibilă cu frunze alb-gălbui, ovale, foarte amare, obținută prin cultivarea rădăcinii de cicoare prin mușuroire la întuneric; fr. endive; engl. chicory; amer. Belgian endive; germ. Chicoree, Bruesseler Endivie (Cichorium intybus). 2. Plantă de grădină cu frunze crețe, verzui, gălbui sau roșcate, cu gust amărui, utilizată ca și salata verde; fr. chicorée frisée; engl. endive, curly endive, French endive; amer. chicory; germ. Frisee; it. insalata riccia, lollo rosso (Cichorium endivia). 3. Varietate de andivă cu frunze verzi netede, asemănătoare cu salata verde, dar cu gust amărui; fr. scarole / escarole; engl. escarole, Dutch endive; germ. Eskariol (Cichorium endivia / Lactuca scariola). 4. Varietate de andivă cu frunze roșii, lunguiețe sau sub formă de căpățână, asemănătoare cu varza roșie, dar cu gust amărui, comercializată sub denumirea it. radicchio (Cichorium endivia).
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)