Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
AUTOSTÓP, autostopuri, s. n. 1. InstalaÈ›ie de semnalizare luminoasă aÈ™ezată la întretăierea străzilor pentru reglementarea circulaÈ›iei. ♦ InstalaÈ›ie de oprire automată a unui vehicul feroviar când linia nu este liberă. 2. Procedeu prin care un pieton parcurge itinerarul propus apelând la serviciile (gratuite ale) automobiliÈ™tilor ocazionali. [Pr.: a-u-] – Din fr. auto-stop.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
AUTOSTÓP s.n. 1. Instalație de semnalizare luminoasă care servește la reglementarea circulației pe străzi. 2. Instalație servind la oprirea automată a unui vehicul de cale ferată atunci când mecanicul uită să ia măsuri de frânare. 3. Practică constând în a opri un automobilist pentru a-i cere să te ia gratuit în mașină. [< fr. autostop].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
AUTOSTÓP s. n. 1. instalație de semnalizare luminoasă pentru reglementarea circulației pe străzi. 2. instalație servind la oprirea automată a unui vehicul de cale ferată când mecanicul uită să ia măsuri de frânare. 3. oprire a unui automobilist de către un pieton care solicită să fie luat în mașină. (< fr. auto-stop)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
AUTOSTÓP, autostopuri, s. n. InstalaÈ›ie de semnalizare luminoasă aÈ™ezată la întretăierea străzilor, pentru reglementarea circulaÈ›iei. ♦ InstalaÈ›ie de oprire automată a unui tren, când linia nu este liberă. [Pr.: a-u-] – După fr. autostop.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
AUTOSTÓP s. v. semafor.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
autostóp s. n. (sil. a-u-; mf. -stop), pl. autostópuri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
AUTOSTÓP ~uri n. 1) Instalație de semnalizare luminoasă la intersecția străzilor pentru reglementarea circulației. 2) Instalație de oprire automată a unui tren, când linia nu este liberă. 3) Oprire a unui automobilist de către pieton pentru a-i solicita transportarea. [Sil. a-u-to-stop] /<fr. auto-stop
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)