Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BUCĂTĂRÍE, bucătării, s. f. 1. Cameră (sau clădire) în care se gătește mâncarea; cuhnie; p. ext. totalitatea obiectelor, a mijloacelor care servesc la gătirea mâncării. ◊ Bucătărie de campanie = vehicul prevăzut cu aparatura necesară preparării hranei calde pentru trupele aflate în deplasare. ♦ Fig. (Fam.) Totalitatea accesoriilor sau acțiunilor care servesc la susținerea unei demonstrații, la efectuarea unei lucrări după ce s-a stabilit ideea de bază. 2. Faptul de a pregăti mâncare; mod specific de a prepara mâncarea. – Bucătar + suf. -ie.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BUCĂTĂRÍE, bucătării, s. f. 1. Cameră (sau clădire) în care se gătește mâncarea. ♦ Bucătărie de campanie = vehicul prevăzut cu aparatura necesară preparării hranei calde pentru trupele aflate în campanie. 2. Fel caracteristic de a găti bucatele. Bucătărie românească. 3. Fig. Totalitatea lucrărilor mărunte necesare pentru efectuarea unei lucrări mai mari. – Din bucătar + suf. -ie.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
BUCĂTĂRÍE s. (reg.) cuhnie, cuină, sobă, (înv.) magherniță, magopeție, (înv. prin Transilv. și Bucov.) cuină.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
bucătăríe s. f., art. bucătăría, g.-d. art. bucătăríei; pl. bucătăríi, art. bucătăríile
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
BUCĂTĂRÍE ~i f. 1) Încăpere prevăzută cu toate cele necesare pentru gătitul bucatelor. ◊ ~ de campanie instalație ambulantă, prevăzută cu toate cele necesare pentru pregătirea hranei calde unităților militare aflate în marș. 2) Arta de a pregăti bucate. 3) fig. Totalitate a lucrărilor și problemelor mărunte care preced realizarea unei lucrări de mari proporții. /bucătar + suf. ~ie
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
gândác de bucătăríe s. m. + prep. + s. f.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)