Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide; butelcă. – Din fr. bouteille.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BUTÉLIE s.f. 1. (Tehn.) Recipient cilindric de oțel în care se păstrează gaze comprimate. ◊ (Fiz.) Butelie de Leyda = condensator electric de formă cilindrică, construit prima dată în 1746 de trei savanți olandezi. 2. Sticlă pentru păstrat sau transportat lichide. [Gen. -iei. / < fr. bouteille].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
BUTÉLIE s. f. 1. recipient cilindric de oțel în care se păstrează gaze comprimate. ♦ ~ de Leyda = condensator electric de formă cilindrică. 2. (arheol.) vas din metal sau din sticlă, cu gâtul foarte îngust, pentru păstrat sau transportat lichide. (după fr. bouteille)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Recipient cilindric de oțel pentru gaze comprimate. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con. 2. Sticlă pentru păstrat sau transportat lichide. – După fr. bouteille.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
BUTÉLIE s. v. sticlă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
butélie (butélii), s. f. – Sticlă. – Var. butelcă, (Trans., rar) botolcă. Fr. bouteille; var. prin intermed. pol. butelka, rus. butylka.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
butélie s. f. (sil. -li-e), art. butélia (sil. -li-a), g.-d. art. butéliei; pl. butélii, art. butéliile (sil. -li-i-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
butélie f. (fr. bouteille, d. lat. bŭtticula, dim. d. bŭttis; it. bottiglia. V. bute). Garafă, burcut, vas de sticlă cu gitu strîmt în capacitate de un litru. Conținutu luĭ: o butelie de vin. Butelia de (saŭ de la) Levda, un fel de condensator electric în formă de butelie (inventat la 1746 de treĭ Olandejĭ din Leyda). Și butelcă, pl. ĭ (rus. butýlka, pol. butelka).
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BUTÉLIE ~i f. 1) Vas (de sticlă, metal sau material plastic), de diferite forme, mai ales cilindrică, folosit pentru păstrarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. 2) Recipient cilindric de metal rezistent, în special de oțel, folosit pentru păstrarea gazelor comprimate. 3) Conținutul unor asemenea recipiente. [Art. butelia; G.-D. buteliei; Sil. -li-e] /<fr. bouteille
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)