Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
BẤRNĂ, bârne, s. f. 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. – Din sl. brŭvĩno.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
BẤRNĂ, bârne, s. f. Trunchi gros de copac, cojit (și fățuit cu barda), folosit ca material de construcție. Vezi gunoiul (sau paiul) din ochiul altuia și nu vezi bârna din ochiul tău = te supără micile defecte ale altora, dar nu-ți dai seama de defectele tale mari. – Slav (v. sl. brŭvĩno).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
BÂRNĂ s. v. grindă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
bârnă s. f., g.-d. art. bârnei; pl. bârne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
BÂRNĂ ~e f. 1) Grindă cioplită din trunchiul unui copac (cojit), folosită, mai ales, în construcții. 2) sport Aparat pentru exercițiile de echilibru constând dintr-o grindă lungă și îngustă, dispusă orizontal la o anumită înălțime. /<sl. bruvino
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
bîrnă (bấrne), s. f. – Grindă, traversă. – Mr. brîn,, megl. brǫnă. Sl. brŭvĭno (Miklosich, Slaw. Elem., 15; Cihac; DAR; Pușcariu, Lr., 284); cf. bg. brăvno, sb. brovno, rut. berveno, rus. bervno.Der. bîrnui, vb. (a face un zid din trunchi de copac).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
bî́rnă f., pl. e (vsl. brŭvĭno, bg. brŭvnó, a.î.). Grindă cĭoplită. Prov. Vezĭ paĭu din ochĭu altuĭa, și nu vezi bîrna din ochiu tăŭ, vezĭ un mic defect al altuĭa, și nu vezĭ altu maĭ mare al tău.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
BÎRNĂ (‹ sl.) s. f. 1. Grindă de lemn, obținută de obicei prin cioplirea cu barda a unui trunchi de arbore. 2. Unealtă pentru restabilirea secțiunii circulare a unor burlane ovalizate la sonde. 3. Aparat de gimnastică format dintr-o grindă de lemn lungă de 5 m și lată de 10 cm, dispusă orizontal la 1,20 m deasupra solului și pe care se fac exerciții de echilibru.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)