Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CAMPÁNIE, campanii, s. f. 1. Totalitatea operațiilor executate de forțele armate ale unei țări sau de o parte a lor, pe un câmp de luptă, într-o anumită perioadă de timp, cu scopuri strategice parțiale. ◊ Loc. adj. De campanie = destinat să fie folosit pe front. Pat de campanie = pat care se poate strânge pentru a nu ocupa loc în timpul zilei sau pentru a fi mai ușor transportat. 2. Acțiune organizată după un anumit plan, în vederea realizării unor sarcini politice, sociale etc., într-o anumită perioadă de timp; p. ext. timpul cât durează această acțiune. Campanie electorală. Campanie agricolă.Campanie de presă = mobilizare a opiniei publice prin articole publicate în presă, în favoarea sau împotriva unei situații, unei cauze, unei persoane etc. – Din fr. campagne, rus. kampaniia.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CAMPÁNIE s.f. 1. Totalitatea operațiilor militare efectuate de armatele unei țări sau de un grup de armate pe un teatru de luptă într-un anumit timp și într-un scop strategic. 2. Acțiune organizată pentru realizarea anumitor sarcini într-o anumită perioadă de timp. [Gen. -iei. / < fr. campagne, rus. kampania].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CAMPÁNIE s. f. 1. totalitatea operațiunilor militare efectuate într-un anumit timp, în vederea atingerii unui scop strategic. 2. acțiune organizată pentru realizarea unor sarcini într-o anumită perioadă de timp. ◊ timpul cât durează. (< fr. campagne, rus. kampaniia)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CAMPÁNIE, campanii, s. f. 1. Totalitatea operațiilor executate de forțele armate ale unei țări sau de o parte a lor, pe un câmp de luptă, într-o anumită perioadă de timp, urmărind un scop strategic parțial. ◊ Bucătărie de campanie = bucătărie mobilă folosită pe front, la manevre etc. Pat de campanie = pat care se poate strânge pentru a nu ocupa loc în timpul zilei sau pentru a fi mai ușor transportat. 2. Acțiune organizată după un anumit plan, în vederea realizării unor sarcini politice, sociale etc., într-o anumită perioadă de timp; p. ext. timpul cât durează această acțiune. Campanie electorală. Campanie agricolă. – După fr. campagne.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
campánie s. f. (sil. -ni-e), art. campánia (sil. -ni-a), g.-d. art. campániei; pl. campánii, art. campániile (sil. -ni-i-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
campánie f. (fr. campagne, it. campagna, d. lat. campus, cîmp). Expedițiune militară: campania din Bulgaria. Timp propriŭ unor lucrărĭ: campania clădirilor, alegerilor. A face o campanie, a lua parte la ĭa [!].
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CAMPÁNIE ~i f. 1) Ansamblu de operații militare efectuate pe câmpul de luptă, într-o anumită perioadă de timp. Plan de ~. 2) Acțiune întreprinsă din timp, după un anumit plan, pentru realizarea unor sarcini politice sau sociale. ~ electorală. ~ agricolă. 3) Timpul cât durează această acțiune. [Art. campania; G.-D. campaniei; Sil. -ni-e] /<fr. campagne, rus. kampanija
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)