Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CARUSÉL, carusele, s. n. 1. Călușei (2). 2. Fig. Mișcare, deplasare, circulație continuă a unor mobile. – Din fr. carrousel.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CARUSÉL s.n. 1. Dispozitiv format din mai mulți căișori de lemn, pe care încalecă copiii și care se învârtesc pe o pistă circulară; călușei. 2. Serie de mișcări de dresaj executate de un grup de călăreți. [Pl. -le, -luri. / < fr. carrousel, cf. it. carosello].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CARUSÉL s. f. 1. instalație din mai mulți căluți de lemn, pe care încalecă copiii și care se învârtesc pe o pistă circulară; călușei. 2. dispozitiv circular pentru manutențiune (1). un ~ aerodinamic = turn metalic pe un suport rotativ, pe care se poate monta un obiect profilat în vederea măsurării forțelor aerodinamice; strung-~ = strung cu axa de rotație verticală, la prelucrarea pieselor grele de înălțime mică. 3. reprezentație a unui grup de călăreți care execută o serie de mișcări de dresaj. 4. circulație intensă de vehicule în diverse sensuri. 5. (fig.) succesiune rapidă de oameni, de lucruri. (< fr. carrousel)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CARUSÉL, carusele, s. n. (Rar) Călușei (2).Fr. carrousel.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
CARUSÉL s. v. căișori, călușei, ringhispil.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
carusél s. n., pl. caruséle
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CARUSÉL ~e n. 1) Instalație distractivă pentru copii, prevăzută cu mai mulți căluți de lemn (alte animale, vehicule), care se învârtește în jurul unei axe verticale; călușei. 2) fig. Mișcare continuă a unor oameni, animale sau lucruri în diverse scopuri. /<fr. carrousel
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
caruzél n., pl. e (fr. carrousel, d. it. carosello și carrosello). Un fel de exercițiu de luptă între maĭ mulțĭ călărețĭ (V. tournol). Leagăn cu caĭ, căișorĭ, caĭ de lemn făcuțĭ să se învîrtească în cerc p. plăcerea copiilor încălicațĭ pe eĭ.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)