Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CÁSTOR, (1) castori, s. m., (2) s. n. 1. S. m. Mamifer rozător semiacvatic, lung de circa 85 cm, cu labele din spate palmate și cu coada lățită, care trăiește în colonii, clădindu-și cu măiestrie cuibul pe malul apelor; biber (Castor canadensis). 2. S. n. Blana castorului (1). ♦ Postav făcut din părul acestui animal. – Din fr., lat. castor.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CÁSTOR s.m. Mamifer rozător care trăiește în colonii acvatice și care își face cu multă măiestrie cuiburi pe marginea râurilor; biber. // s.n. Blana prelucrată a acestui animal. ♦ Postav făcut din păr de castor. [< fr., lat. castor].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CÁSTOR I. s. m. mamifer rozător semiacvatic care își face cuiburi pe marginea râurilor; biber. II. s. n. blana prelucrată a acestui animal. ◊ postav din păr de castor (I). (< fr., lat. castor)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CÁSTOR, (1) castori, s. m., (2) s. n. 1. Mamifer acvatic rozător care trăiește în colonii, clădindu-și, pe malul apelor, locuințe făcute cu măiestrie (Castor canadensis); biber. 2. Blana prețioasă a castorului (1). ♦ Postav făcut din părul acestui animal. – Fr. castor (lat. lit. castor).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
CÁSTOR s. (ZOOL.; Castor) biber, (reg.) breb. (Blană de ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
cástor (animal) s. m., pl. cástori
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
cástor (blană, postav) s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
cástor și (maĭ rar) castór m. (vgr. kástor, kástoros, lat. cástor, cástoris, it. castóro și castóre, fr. castor). Breb, biber, un animal anfibiŭ rozător cu pĭcĭoarele din apoĭ [!] palmate și cu coada solzoasă și lată p. a înota. Un fel de stofă din care se fac pălăriĭ boĭereștĭ și potcapurĭ. – Odinioară eraŭ și în Eŭropa (pin [!] Germania și Rusia) mulțĭ castorĭ. Astăzĭ îs rarĭ pin Eŭropa, da-s încă foarte numeroșĭ în Canada și Siberia.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CÁSTOR1 ~i m. 1) Mamifer rozător semiacvatic, cu blană prețioasă, care trăiește în colonii; biber. 2) Blana acestui mamifer; biber. /<lat., fr. castor
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CÁSTOR2 n. Postav confecționat din părul acestui animal. /<lat., fr. castor
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CASTOR (‹ fr., lat.) s. m. 1. Mamifer rozător semiacvatic din Europa și America de Nord, lung de 75-95 cm (din care coada are c. 30 cm), cu labele din spate palmate și cu coada lățită (Castor fiber și Castor canadensis). Trăiește în colonii, construind „sate” și zăgazuri, care barează apa; are blană prețioasă. Longevitate: 20 de ani. Sin.: biber; breb. 2. Blana castorului (1). ♦ Postav făcut din păr de castor (1).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
CASTOR și POLLUX (numiți si DIOSCURI) (în mitologia greacă), frați gemeni, fii lui Zeus și ai Ledei. Semizei, dispuneau alternativ de nemurire. După moarte, au fost transformați în planete și așezați în zodiac sub numele de Gemenii. Simbol al dragostei frățești și al prieteniei desăvârșite.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
Castor, unul dintre dioscuri și fratele lui Pollux (v. Dioscuri).
Sursa: Mic dicționar mitologic greco-roman | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)