Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CATÓDIC, -Ă, catodici, -ce, adj. Care pornește de la catod; privitor la catod. ◊ Lampă catodică = lampă emițătoare de electroni. Raze catodice = radiație de electroni emiși de catodul unui tub de descărcare electrică, într-un gaz care se află la presiune foarte joasă. Radiație catodică = flux de electroni emiși de catodul unui tub de descărcare electrică vidat. – Din fr. cathodique.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CATÓDIC, -Ă adj. De la catod, referitor la catod. ◊ Lampă catodică = lampă care emite electroni; raze catodice = fascicul de electroni emiși de catod într-un tub de descărcare la presiune foarte joasă. [Cf. fr. cathodique].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CATÓDIC, -Ă adj. de la catod, referitor la catod. ♦ lampă ~ă = lampă care emite electroni; raze če = fascicul de electroni emiși de catod într-un tub de descărcare la presiune foarte joasă. (< fr. cathodique)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CATÓDIC, -Ă, catodici, -e, adj. Care pornește de la catod; privitor la catod. ◊ Lampă catodică = lampă emițătoare de electroni. Raze catodice = radiație de electroni emiși de catodul unui tub de descărcare electrică, într-un gaz care se află la presiune foarte joasă. – Fr. cathodique.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
Catodic ≠ anodic
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
catódic adj. m., pl. catódici; f. sg. catódică, pl. catódice
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CATÓDIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de catod; propriu catodului. Lampă ~că. /<fr. cathodique
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)