Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CERNOZIÓM, cernoziomuri, s. n. Grup de soluri foarte fertile, de culoare închisă (neagră, castanie etc.), formate sub o vegetație ierboasă, în condițiile unei clime continentale. – Din rus. cernoziom.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CERNOZIÓM s.n. Pământ negru, deosebit de fertil, care se găsește mai ales în regiunile de stepă. [Pron. -ziom, pl. -muri. / < rus. cernoziom].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CERNOZIÓM ZIOM/ s. n. pământ negru, deosebit de fertil, în regiunile de stepă. (< rus. cernozëm)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CERNOZIÓM, cernoziomuri, s. n. Sol foarte fertil, de culoare închisă (negru, castaniu etc.) format în regiunile de stepă. [Pr.: -ziom] – Rus černozëm.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
cernozióm s. n. (sil. -ziom), (varietăți de sol) pl. cernoziómuri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
cernozĭóm, V. mraniță.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CERNOZIÓM ~uri n. Sol de culoare închisă, având o fertilitate naturală ridicată, format din vegetație ierboasă, în condiții de climă temperată. [Sil. -no-ziom] /<rus. țernozëm
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CERNOZIOM (‹ rus.) s. n. (PEDOL.) Tip de sol zonal, din clasa molisolurilor, caracteristic reg. temperat-continentale, format îndeosebi pe loess și depozite loessoide, în condiții bioclimatice de stepă tipică sau de silvostepă. Are culoare închisă (neagră, castanie etc.), acumulare apreciabilă de humus (4-15 %) în orizontul superior (A), de carbonați în cel inferior (C) și fertilitate naturală ridicată. Orizontul B lipsește. În funcție de conținutul în humus și carbonați se disting tipurile: castaniu, ciocolatiu, carbonatic, argiloluvial, cambic (levigat), gras (c. propriu-zis). În România este caracteristic C. Române, C. Moldovei, Cîmpiei de Vest, Pod. Dobrogei. Termen introdus în știință de pedologul rus V.V. Dokuceaev.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)