Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click.
CHATEAUBRIAND s. n. Specialitate culinară, preparată din mușchi (gros) de vacă. [Pr.: șa-to-bri-án] – Cuv. fr.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CHATEAUBRIÁND s.n. Bucată de mușchi de vacă tăiată special și preparată ca friptură la grătar. [Pron. șa-to-bri-an. / < fr. chateaubriand, cf. Chateaubriand – scriitor romantic francez].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CHATEAUBRIAND [ȘATOBRIÁN] s. n. bucată de mușchi de vacă tăiată special și preparată ca friptură la grătar. (< fr. chateaubriand)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CHATEAUBRIAND [șatobriã], François-René, viconte de (1768-1848), scriitor francez. Călătorii în America, Anglia, Orient; ministru sub Restaurație. Proza sa, dominată de sensibilitate și imaginație (vasta lucrare doctrinară „Geniul creștinismului”, romanele „Atalá”, „René”, „Martirii”), a influențat mult romantismul prin pasiunea pentru natură, exotism, singurătate, prin expansiunea eului și mai ales prin elocința și muzicalitatea stilului. Capodopera sa rămîne scrierea autobiografică „Memorii de dincolo de mormînt”.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
CHATEAUBRIAND s.n. Bucată de carne de vacă (din mijlocul fileului), de aprox. 3 cm grosime, pregătită la grătar sau prăjită la tigaie, servită cu sos bearnez și cartofi château.
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)