Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CHINEZÉSC, -EÁSCĂ, chinezești, adj. Chinez2 (2). ◊ Zidul chinezesc = a) uriaș zid de apărare ridicat la granițele Chinei începând din antichitate; b) fig. stavilă, opreliște (pusă în calea influențelor inovatoare din afară). Umbre chinezești = umbre (reprezentând diverse figuri) proiectate pe un perete, pe un ecran etc., prin combinarea poziției palmelor și a degetelor. – Chinez2 + suf. -esc.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CHINEZÉSC, -EÁSCĂ, chinezești, adj. Chinez3. ◊ Zidul chinezesc = zidul care despărțea în vechime China de Mongolia; fig. stavilă, opreliște pusă în calea influențelor inovatoare din afară. Umbre chinezești = umbre proiectate pe un perete, pe un ecran etc., prin combinarea poziției degetelor și reprezentând diverse figuri. – Din chinez + suf. -esc.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
CHINEZÉSC adj. chinez. (Cultura ~ească.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
chinezésc adj. m., f. chinezeáscă; pl. m. și f. chinezéști
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
chinezésc, -eáscă adj. De Chinez, al Chineĭ. Umbre chinezeștĭ saŭ chineze, umbre pe care le facĭ cu mînile [!] pe părete [!] reprezentînd diferite figurĭ. Zidurĭ chinezeștĭ (saŭ chineze), un zid colosal, lung de vre-o 3000 de chilometri și înalt de 16 metri, construit în sec. III în ainte [!] de Hristos de Chinejĭ spre hotaru Mongoliiĭ ca să se apere de invaziunĭ. Fig. Barieră riguroasă.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CHINEZÉSC ~eáscă (~éști) Care ține de China; propriu Chinei. ◊ Zid ~ a) zid construit în antichitate la hotarele de nord ale Chinei pentru a o apăra de invazii; b) factor care împiedică realizarea unei acțiuni. /chinez + suf. ~esc
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CHINÉZESC, -EÁSCĂ (‹ chinez) adj. Chinez (2). ◊ Marele Zid c. = construcție uriașă, ridicată începînd cu sec. 3 î. Hr., ca măsură de apărare împotriva invaziilor hunilor; forma sa actuală, de peste 3.000 km lungime și 10 m înălțime, datează din sec. 15-16, din timpul dinastiei Ming, și este singura construcție realizată de om care se vede de pe Lună; fig. stavilă, opreliște.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)