Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
COLȚUNÁȘ, colțunași, s. m. Preparat culinar făcut din aluat tăiat în pătrate mici, care se umplu cu carne, cu brânză, cu marmeladă etc. și apoi se fierb în apă. [Var.: călțunáș s. m.] – Colțun + suf. -aș.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
COLȚUNÁȘ s. (Mold., Bucov. și Transilv.) piroșcă, (Ban. și Transilv.) tașcă. (A preparat mai mulți ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
colțunáș (preparat culinar) s. m., pl. colțunáși
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
COLȚUNÁȘ ~i m. Preparat culinar din foi mici de aluat umplute cu brânză, cartofi, carne etc. și fierte în apă. /colțun + suf. ~aș
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
călțunáș m. Călțun mic. Conduru doamneĭ (V. condur). Mold. (colțunașĭ). Un fel de piroște micĭ triangulare [!] opărite cu unt. (Cînd îs prăjite, se numesc ghĭoziomele)
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
colțún, -áș, V. călțun, -áș.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
COLȚUNAȘ, colțunași, s.m. Preparat culinar constând dintr-o bucată de aluat de tăiței umplută (cu brânză, carne tocată etc.); colțunasii se pot adăuga și fierbe în supă, sau sunt fierți în apă, apoi serviți cu un sos; sunt specifici bucătăriei italiene, preparați în nenumărate feluri: ravioli (pătrați), cappelleti (pălărioare), tortellini (rotunzi), lunnete (semilună), cannelloni (tuburi).
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)