Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CONTEMPORÁN, -Ă, contemporani, -e, adj. 1. Care există, trăiește, se petrece în zilele noastre, care se raportează la prezent, la epoca de față; actual. 2. (Despre oameni; adesea substantivizat) Care trăiește sau a trăit în același timp cu..., pe vremea... [Var.: contimporán, -ă adj.] – Din fr. contemporain, lat. contemporaneus.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CONTEMPORÁN, -Ă adj. 1. Care există, se petrece, trăiește în zilele noastre; actual. 2. (Despre oameni; adesea s.) Care a trăit sau trăiește în același timp cu... [Var. contimporan, -ă adj. / < fr. contemporain, cf. lat. contemporaneus].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CONTEMPORÁN, -Ă adj. 1. care există, se petrece în prezent; actual. 2. (despre oameni; și s.) din aceeași vreme cu... (< fr. contemporain, lat. contemporaneus)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CONTEMPORÁN adj. 1. v. actual. 2. actual, modern, nou, recent. (Preocupări ~ în tehnica de calcul.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
contemporán adj. m., pl. contemporáni; f. sg. contemporánă, pl. contemporáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
contemporán, -ă adj. și s. (fr. contemporain, d. lat. con-temporáneus [și contemporalis]; it. contemporáneo. V. extemporal). Care e din acelașĭ timp: Hanibal și Scipione eraŭ contemporanĭ. Actual, din timpu nostru: istoria contemporană, contemporaniĭ. – Fals contimporan.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CONTEMPORÁN ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de timpurile noastre; propriu epocii noastre; modern. Limbă ~ă. 3) și substantival (despre persoane) Care trăiește în aceeași epocă; din aceeași epocă. /<fr. contemporain, lat. contemporaneus
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CONTEMPORANUL 1. Revistă științifică și literară. A apărut la Iași, cu periodicitate variabilă între 1881 și 1891. Editată de Cercul Socialist, sub îngrijirea lui V.G. Morțun și Ioan Nădejde, cu scopul popularizării teoriilor științifice moderne și în special a filosofiei materialiste. Teoreticianul și conducătorul ei moral a fost C. Dobrogeanu-Gherea. 2. Săptămînal de cultură și informații științifice. Apare la București din 1946; în 1990 își adaugă în titul Ideea europeană.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)