Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CONTRATÍMP, contratimpi, s. m. 1.(Muz.) Deplasarea accentului de pe un timp accentuat al măsurii pe un timp slab. 2. Nepotrivire, inoportunitate. ◊ Expr. În contratimp = la timp nepotrivit; inoportun. – Contra1 + timp (dupa fr. contretemps).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CONTRATÍMP s.m. 1. (Muz.) Accentuarea timpului slab (neaccentuat) al unei măsuri, timpul tare fiind ocupat de o pauză; partea slabă a măsurii sau a timpului unei melodii. 2. (Rar) Inoportunitate, nepotrivire. ◊ În contratimp = nepotrivit, inoportun. [Cf. it. contrattempo, fr. contretemps].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CONTRATÍMP s. m. 1. (muz.) accentuare a timpului slab (neaccentuat) al unei măsuri, timpul tare fiind ocupat de o pauză. 2. inoportunitate, nepotrivire. ♦ în ~ = inoportun. (după fr. contretemps)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
contratímp s. m., pl. contratímpi
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CONTRATÍMP ~i m. 1) muz. Notă care ocupă timpul slab al unei măsuri (timpul tare fiind ocupat de o pauză). 2): În ~ la un moment nepotrivit; în mod inoportun. /<it. contratempo
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CONTRATÍMP (‹ contra1 + timp) s. m. 1. (MUZ.) Deplasare, prin apariția unei pauze, a accentului de un timp pe altul sau pe o fracțiune de timp tare al măsurii pe un timp slab. 2. Circuit în c. = circuit electric sau electronic avînd un număr par de elemente grupate simetric, astfel încît tensiunile electrice aplicate celor două jumătăți să fie egale și în opoziție; se utilizează la amplificatoare, redresoare etc. în c. sau în push-pull. 3. în contratimp = (la moment) nepotrivit; inoportun.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)