Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CRIOLOGÍE s. f. Capitol al fizicii care studiază procedeele de obținere a temperaturilor joase, proprietățile corpurilor și fenomenelor specifice care se manifestă în apropiere de zero absolut. [Pr.: cri-o-] – Din fr. cryologie.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CRIOLOGÍE f. 1) Disciplină care se ocupă cu studiul legilor de congelare a soluțiilor. 2) Ramură a fizicii care se ocupă cu studiul proceselor de obținere a temperaturilor joase. /<fr. cryologie
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CRIOLOGÍE s.f. 1. Studiul legilor de congelare a soluțiilor. 2. Capitol al fizicii care studiază procedeele de obținere a temperaturilor joase, proprietățile corpurilor și fenomenele specifice care se petrec în apropiere de zero absolut; crionică. [Pron. cri-o-, gen. -iei. / < fr. cryologie, cf. gr. kryos – frig, logos – studiu].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CRIOLOGÍE s. f. 1. studiul legilor de congelare a soluțiilor. 2. capitol al fizicii care studiază procedeele de obținere a temperaturilor joase, proprietățile corpurilor și fenomenelor specifice care se petrec în apropiere de zero absolut; crionică. ◊ tehnica înghețării organismului. (< fr. cryologie)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CRIOLOGÍE s. (FIZ.) crionică.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
criologíe s. f. (sil. cri-o-), art. criología, g.-d. criologíi, art. criologíei
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)