Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CĂLIFÁR, călifari, s. m. 1. Numele a două specii de păsări migratoare acvatice, asemănătoare cu rațele și cu gâștele: una cu pene albe, negre sau ruginii (Tadorna tadorna), cealaltă cu pene roșii-ruginii (Tadorna ferruginea). 2. Specie de porumbel domestic. – Din bg. kalefar.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CĂLIFÁR, călifari, s. m. 1. Numele a două specii de păsări acvatice asemănătoare cu rața, una cu pene albe, negre sau ruginii (Tadorna tadorna), cealaltă cu pene roșii-ruginii (Tadorna casarca). 2. Specie de porumbel domestic. – Bg. kalefar.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
CĂLIFÁR s. (ORNIT.; Tadorna tadorna și ferruginea) (reg.) caharcă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
călifár (călifári), s. m. – Pasăre de apă, varietate de rață sălbatică (Tadorna casarca). Gr. ϰαλλίφαρος „bine îmbrăcat” (Scriban); cf. bg. kalefar, kilifar. Este puțin probabilă explicația lui Cihac, II, 487, bazată pe mag. kanály fehér, numele altei păsări de apă.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
călifár s. m., pl. călifári
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
călifár, V. califar.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CĂLIFÁR ~i m. Pasăre migratoare acvatică asemănătoare cu rața. ~ roșu. ~ alb. /<bulg. kalefar
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
califár m. (bg. kalefar și kilifar, rață leșească, d. vgr. kallipharos, bine îmbrăcat). Un fel de rață sălbatică cu pene albe pe pîntece și ruginiĭ pe spinare (casarca rútila). Ial. Rață leșească (anas tadorna). Adj. Porumbĭ califarĭ, un fel de porumbĭ de rasă superioară. – În Munt. că-. V. corcodel.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CĂLIFAR s. m. Numele a două specii migratoare, acvatice, din ordinul anseriformelor, cu caractere intermediare între rațe și gîște care cuibăresc în SE Deltei Dunării și pe malurile lacurilor dobrogene: c. alb (Tadorna tadorna) are c. 61 cm, penaj alb, verde-metalic, roșu și negru; c. roșu (Tadorna ferruginea) are c. 63 cm și penaj cărămiziu, masculul cu un inel de pene negre, la gît. Declarate în România monumente ale naturii.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)