Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: demilitariza (verb tranzitiv) , demilitarizat (adjectiv)   
DEMILITARIZÁT, -Ă, demilitarizați, -te, adj. (Despre o țară, un teritoriu etc.) Care a fost lipsit de armată, de fortificații sau de industrie militară. ◊ Zonă demilitarizată = fâșie de teritoriu (de-a lungul graniței dintre două state) în care se interzice, prin convenții internaționale, să se construiască fortificații, instalații militare etc. sau să se țină forțe armate. – V. demilitariza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DEMILITARIZÁ, demilitarizéz, vb. I. Tranz. A desființa total sau parțial, în urma unei convenții internaționale, forțele armate, armamentul, instalațiile și orice activitate cu caracter militar, într-o regiune, o țară etc. ♦ A reda caracterul civil unor instituții, întreprinderi etc. militarizate. – Din fr. démilitariser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A DEMILITARIZÁ ~éz tranz. 1) (țări, regiuni) A elibera de forțe armate și de instalațiile aferente; a dezarma. 2) (instituții militarizate) A face să capete statut civil. /<fr. démilitariser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DEMILITARIZÁ vb. I. tr. A desființa armata și instalațiile aferente ei. ♦ A retrage trupele dintr-un anumit teritoriu. [Cf. fr. démilitariser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DEMILITARIZÁ vb. tr. a desființa sau a limita pe un anumit teritoriu, în urma unei convenții internaționale, forțele armate, armamentul, instalațiile militare, industria de armament. (< fr. démilitariser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
demilitarizá vb., ind. prez. 1 sg. demilitarizéz, 3 sg. și pl. demilitarizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)