Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
DIFERENȚIÁL, -Ă, diferențiali, -e, adj., subst. I. Adj. Care face să se deosebească; care diferențiază. ◊ Tarif diferențial = tarif care face diferențe de preț. ♦ (Mat.) Referitor la diferențe care tind către zero, care operează cu diferențe extrem de mici. ◊ Ecuație diferențială = ecuație care conține funcțiile căutate, derivatele lor și variabilele independente. Calcul diferențial = capitol al analizei matematice care are ea obiect studiul derivatelor și al diferențialelor (II 2). Geometrie diferențială = ramură a geometriei care studiază figurile geometrice cu metodele analizei matematice. II. 1. S. n. Complex de roți dințate care, angrenându-se, permit ca două roți care au o axă comună și care nu sunt solidarizate să se învârtească cu viteze diferite. 2. S. f. (Mat.) Produsul dintre derivata unei funcții și creșterea variabilei ei independente; suma produselor dintre derivatele parțiale ale unei funcții și creșterile variabilelor ei independente. [Pr.: -ți-al] – Din fr. différentiel.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DIFERENȚIÁL s.n. Angrenaj de roți dințate al unui vehicul, care permite ca două roți așezate pe același ax să se poată învârti cu viteze deosebite. [Pron. -ți-al, pl. -le, -luri. / < fr. différentiel].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DIFERENȚIÁL, -Ă adj. 1. Care constituie o deosebire. 2. Care comportă (procedează cu) diferențe. ♦ (Mat.) Referitor la diferențe care tind către zero. ◊ Ecuație diferențială (și s.f. ) = ecuație care conține o variabilă, o funcție necunoscută și derivatele acesteia; calcul diferențial = capitol al analizei matematice care se ocupă cu definirea și cu studiul proprietăților și al aplicațiilor derivatelor de diferite ordine, ale funcțiilor de una sau mai multe variabile; geometrie diferențială = ramură a geometriei care studiază proprietățile figurilor folosind calculul diferențial. [Cf. fr. différentiel, it. differenziale].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DIFERENȚIÁL, -Ă I. adj. 1. care diferențiază. 2. care comportă, lucrează cu diferențe. ◊ (mat.) referitor la diferențe care tind către zero. ♦ ecuație ~ă (și s. f.) = ecuație care conține o variabilă, funcția recunoscută și derivate ale acesteia; calcul ~ = capitol al analizei matematice care are ca obiect studiul derivatelor și al diferențialelor; geometrie ~ă = ramură a geometriei care studiază figurile geometrice folosind calculul diferențial. II. s. f. (mat.) produsul dintre derivata unei funcții și creșterea variabilei ei independente. III. s. n. angrenaj constituit din două roți dințate planetare așezate pe același ax și din două roți satelite, utilizat la autovehicule pentru a transmite la roți turații diferite la viraje, iar la mașini de lucru pentru a varia în mod deosebit turația. (< fr. différentiel)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
diferențiál adj. m. (sil. -ți-al), pl. diferențiáli; f. sg. diferențiálă, pl. diferențiále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
diferențiál s. n. (sil. -ți-al), pl. diferențiále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
DIFERENȚIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care contribuie la diferențiere; care constituie o diferență. Semn ~. 2) Care operează cu diferențe; care se bazează pe compararea unor diferențe. Studiu ~. ◊ Calcul ~ parte a matematicii care studiază variațiile funcțiilor. Geometrie ~ă parte a geometriei care studiază proprietățile figurilor folosind calculul diferențial. [Sil. -ți-al] /<fr. différentiel
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DIFERENȚIÁLĂ s.f. (Mat.) Produsul dintre derivata unei funcții și creșterea variabilei ei independente. [Cf. fr. différentielle].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)