Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: difuza (verb tranzitiv) , difuzare (substantiv feminin)   
DIFUZÁRE, difuzări, s. f. Acțiunea de a (se) difuza și rezultatul ei; răspândire, propagare. – V. difuza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DIFUZÁRE s.f. Acțiunea de a (se) difuza și rezultatul ei; difuziune, răspândire. [< difuza].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DIFUZÁRE s. 1. v. răspândire. 2. împrăștiere, pro-pagare, răspândire. (~ unor radiații.) 3. împrăș-tiere, răspândire, revărsare. (~ luminii în toate ungherele.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Difuzare ≠ receptare
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
difuzáre s. f., g.-d. art. difuzării; pl. difuzări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
DIFUZÁ, difuzez, vb. I. 1. Tranz. A răspândi, a propaga o știre, o idee etc. (prin viu grai, prin presă, prin radio etc.). ♦ A distribui, a pune în vânzare o carte, o publicație etc. 2. Tranz. A propaga, a răspândi, a împrăștia în toate direcțiile sunete, lumină, căldură etc. ♦ Refl. Razele luminoase se difuzează când trec printr-un corp translucid. 3. Intranz. (Despre moleculele unui corp) A pătrunde în masa altui corp cu care se află în contact. – Din fr. diffuser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A DIFUZÁ ~éz tranz. 1) A face să se difuzeze; a propaga; a răspândi; a transmite. 2) (idei, știri) A aduce la cunoștința publicului larg; a transmite; a comunica; a emite; a anunța. 3) (cărți, publicații etc.) A pune în vânzare; a vinde. /<fr. diffuser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE DIFUZÁ se ~eáză intranz. 1) (despre lumină, căldură, sunete etc.) A deveni difuz; a cuprinde spații tot mai mari; a se împrăștia în toate părțile; a se răspândi; a se propaga; a se degaja. 2) (despre moleculele unui corp) A pătrunde în masa altui corp. /<fr. diffuser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DIFUZÁ vb. I. 1. tr. A răspândi, a împrăștia, a propaga în diferite direcții mai ales unde de lumină, de căldură etc.; (spec.) a emite unde sonore prin radio; a transmite o emisiune radiofonică. 2. tr. A vinde, a pune în vânzare (o publicație). 3. intr. (Cu privire la molecule, particule) A se răspândi, a se amesteca (în masa altui corp). [< fr. diffuser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DIFUZÁ vb. I. tr. 1. a răspândi, a propaga în diferite direcții, mai ales unde de lumină, de căldură etc.; (spec.) a emite unde sonore prin radio; a transmite o emisiune radiofonică. 2. a pune în vânzare (o publicație). II. intr. (cu privire la molecule, particule) a se răspândi, a se amesteca (în masa altui corp). (< fr. diffuser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
DIFUZÁ vb. 1. v. răspândi. 2. a populariza, a propaga, a propovădui, a răspândi, (astăzi rar) a vulgariza, (fig.) a semăna. (A ~ o teorie.) 3. a (se) împrăștia, a (se) răspândi, a (se) revărsa. (Lumina se ~ în toate ungherele.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
difuzá vb., ind. prez. 1 sg. difuzéz, 3 sg. și pl. difuzeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)