Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
DOSÁR, dosare, s. n. Totalitatea actelor referitoare la o afacere, la o problemă, la o persoană; p. ext. învelitoare (de carton) în care se păstrează aceste acte. ◊ Expr. A închide dosarul = a pune definitiv capăt unei acțiuni judiciare, unor cercetări, unei anchete fără să fi ajuns la soluționarea lor în fond; a clasa. A pune la dosar = a) a pune la o parte, a nu da curs (unei cereri sau unui act); b) a nu-i păsa (de ceva), a nu se sinchisi. – După fr. dossier.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DOSÁR s.n. Totalitatea actelor scrise (adesea adunate la un loc) privitoare la o afacere, la o persoană etc.; învelitoare, copertă de carton în care se păstrează aceste acte. [După fr. dossier].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DOSÁR s. n. totalitatea actelor scrise privitoare la o afacere, la o persoană etc.; copertă de carton în care se păstrează aceste acte. (după fr. dossier)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
DOSÁR s. (prin Mold.) actă. (Un ~ cu cereri.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
dosár s. n., pl. dosáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
DOSÁR ~e n. 1) Totalitate a documentelor referitoare la o problemă sau la o persoană. ◊ A închide ~ul a înceta cercetările. 2) Mapă în care se păstrează astfel de documente. ◊ A pune la ~ a lăsa nerezolvat; a da uitării. /<fr. dissier
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)