Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
GĂLÚȘCĂ, găluște (găluști), s. f. Preparat culinar de formă (relativ) sferică, făcut din aluat, din griș, brânză, carne tocată etc. – Din rus. galușka.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GĂLÚȘCĂ s. v. sarma.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
gălúșcă (-ște), s. f. – Chiftea de carne sau de făină. Sl., cf. pol. gałuszka, rus. galuška, mag. galuska (Cihac, II, 113; DAR). Cf. gîlcă.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
gălúșcă s. f., g.-d. art. gălúștei; pl. gălúște
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
GĂLÚȘCĂ ~te f. pop. Preparat culinar în formă de cocoloș, pregătit dintr-un amestec de orez (sau crupe) cu carne tocată și adaos de condimente, înfășurat în foi de varză sau de viță de vie; sarma. ◊ A înghiți ~ca a suporta în tăcere o neplăcere. [G.-D. găluștei] /<rus. galuška
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
GĂLUȘCĂ, găluște, s.f. Preparat culinar de formă mai mult sau mai puțin sferică, realizat dintr-o compoziție pe bază de făină, de griș, de cartofi sau brânză de vaci; găluștele pot fi simple, fierte direct în supă sau sos, sau umplute (cu prune sau caise), fierte în apă, rumenite în pesmet și servite cu zahăr ca desert.
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink


Copyright (C) 2004-2018 DEX online (http://dexonline.ro)