Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
GEOSINCLINÁL, geosinclinale, s. n. Regiune mobilă a scoarței terestre care suferă, în cursul timpului geologic, o scufundare intensă, însoțită de manifestări vulcanice și de acumulare a unor serii de depozite sedimentare de mare grosime, transformându-se ulterior într-un lanț muntos cutat, ca urmare a mișcărilor tectonice. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géosynclinal.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GEOSINCLINÁL s.n. Depresiune a scoarței Pământului, ocupată de un braț de mare cu fundul mobil. [Pl. -le, -luri. / < fr. géosynclinal, cf. gr. ge – pământ, synklinein < syn – cu, klinein – a se înclina].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GEOSINCLINÁL s. n. vastă depresiune a scoarței terestre, care se scufundă progresiv și unde au loc modificări vulcanice și de acumulare de depozite sedimentare, în pante detritice (fliș.). (< fr. géosynclinal)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
geosinclinál s. n. (sil. ge-o-), pl. geosinclinále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
GEOSINCLINÁL ~e n. geol. Depresiune a scoarței terestre scufundată în mare, care, în urma unor depozite sedimentare mari și a mișcărilor tectonice în decursul timpului geologic, se transformă într-un lanț muntos. /<fr. géosynclinal
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)