Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
LAMANTÍN, lamantini, s. m. Gen de mamifere cetacee asemănătoare cu foca, care trăiesc în regiunile tropicale din America și din Africa, vânate pentru carnea, grăsimea și pielea lor (Manatus); animal care face parte din acest gen. – Din fr. lamantin.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
LAMANTÍN s.m. Mamifer cetaceu erbivor asemănător cu foca, care trăiește în fluviile mari din America Centrală și din Africa. [< fr. lamantín].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
LAMANTÍN s. m. mamifer cetaceu erbivor cu corpul masiv, asemănător cu foca, care trăiește în fluviile mari din Africa și America tropicală. (< fr. lamantin)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
lamantín s. m., pl. lamantíni
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
LAMANTÍN ~i m. Animal acvatic erbivor asemănător cu foca, dar mai mare, care trăiește în fluviile tropicale din America și din Africa. /<fr. lamantin
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
LAMANTÍN (‹ fr.) (ZOOL.) Gen de mamifere din ordinul sirenienilor, asemănătoare cu foca, cu corpul fusiform, vederea slabă, labele anterioare lipsă, adulții putând atinge 2,5-3 m lungime și greutatea de 700 kg (Trichechus). Trăiesc în fluvii și estuare (T. inunguis – Amazon, Orinoco; T. senegalensis – râuri din V Africii) și în zonele litorale tropicale din America de Nord și de Sud (T. manatusOc. Atlantic). Strict ierbivore, nu au dușmani naturali, dar în unele locuri sunt vânate pentru carnea, grăsimea și pielea lor sau ucise de paletele bărcilor cu motor; întâlnite singure, în mici grupuri familiale sau în cârduri de 15-20; au fost introduse în canale de navigație pentru combaterea proliferării vegetației subacvatice. Sunetele scoase de aceste mamifere au stat la baza legendei sirenelor.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)