Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
LATITÚDINE, latitudini, s. f. 1. Distanța unghiulară a unui punct de pe glob față de ecuator, măsurată pe meridianul care trece prin acel punct și exprimată în grade, minute și secunde. 2. Fig. Libertate de acțiune, posibilitate de a acționa după voie. – Din fr. latitude, lat. latitudo, -inis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
LATITÚDINE s.f. 1. Distanța unghiulară a unui punct oarecare de pe glob sau a unui astru față de un plan ecuatorial de referință, măsurată în grade pe meridian. ♦ (Geom.) Una dintre coordonatele polare spațiale, reprezentând unghiul format de raza vectoare a unui punct dat cu planul triedrului ortogonal la care se raportează punctul. 2. (Fig.) Libertate de acțiune, de alegere. [< it. latitudine, cf. fr. latitude, lat. latitudo – lărgime].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
LATITÚDINE s. f. 1. poziția în grade a unui punct de pe glob sau a unui astru față de un plan ecuatorial de referință. 2. (mat.) una dintre coordonatele polare spațiale, reprezentând unghiul format de raza vectoare a unui punct dat cu planul triedrului ortogonal la care se raportează punctul. 3. (fig.) libertate de acțiune, de alegere. (< it. latitudine, fr. latitude, lat. latitudo)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
latitúdine s. f., g.-d. art. latitúdinii; pl. latitúdini
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
LATITÚDINE ~i f. 1) Distanța în grade a unui punct de pe glob față de ecuator, măsurată pe meridianul locului. 2) fig. Libertate de acțiune în mișcare. /<fr. latitude, lat. latitudo, ~inis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)