Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: macera (verb tranzitiv) , macerare (substantiv feminin)   
MACERÁRE, macerări, s. f. Acțiunea de a (se) macera; macerație. – V. macera.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
MACERÁRE s.f. Acțiunea de a macera; macerație. [< macera].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MACERÁRE s. macerație, (pop.) plămădeală. (Proces de ~ a unor fructe.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
maceráre s. f., g.-d. art. macerării; pl. macerări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
MACERÁ, macerez, vb. I. Tranz. A ține un corp solid (plante, fructe, flori etc.) vreme îndelungată într-un solvent pentru a-i dizolva părțile solubile. ♦ Refl. A elimina particulele solubile prin menținerea îndelungată într-un solvent. – Din fr. macérer.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A MACERÁ ~éz tranz. (plante, fructe, flori etc.) A menține timp îndelungat într-un solvent pentru a obține modificarea calităților fizice. /<fr. macérer
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
MACERÁ vb. I. tr. A lăsa un corp mai mult timp într-un lichid la temperatura obișnuită spre a-i dizolva părțile solubile. ♦ refl. (Despre corpuri) A elimina particulele solubile (prin menținerea într-un lichid). [< fr. macérer, cf. lat. macerare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MACERÁ vb. I. tr. a lăsa un corp, o plantă mai mult timp într-un lichid, spre a-i dizolva părțile solubile. II. refl. (despre corpuri) a elimina particulele solubile (prin menținerea într-un lichid); (med.; despre țesuturi) a se dezintegra. (< fr. macérer, lat. macerare)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
MACERÁ vb. (pop.) a (se) plămădi, (reg.) a (se) mocni. (Frunzele se ~ în alcool.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
macerá vb., ind. prez. 1 sg. maceréz, 3 sg. și pl.macereáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
MACERÁ vb. I. În gastronomie, a acoperi un aliment cu un lichid (alcool, lichior, vin, sirop) aromatizat și a-l lăsa, mai mult sau mai puțin timp, pentru a se impregna de aromă.
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink


Copyright (C) 2004-2017 DEX online (http://dexonline.ro)