Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii: memorial (adj.) (adjectiv) , memorial (s.n. -uri) (substantiv neutru)   
MEMORIÁL, -Ă, memoriali, -e, s. n., adj. I. S. n. 1. Specie literară, asemănătoare cu însemnările de călătorie și cu memoriile, care consemnează observații științifice, amintiri ori impresii personale asupra faptelor sau evenimentelor la care a participat cineva sau care s-au petrecut în timpul vieții cuiva. 2. (Înv.) Memorandum (1). 3. (Livr.) Monument ridicat în amintirea unui eveniment sau a unei personalități. II. Adj. 1. Care este înregistrat în minte; din memorie (1). 2. Care servește pentru a aminti un eveniment însemnat, o persoană etc.; comemorativ. [Pr.: -ri-al] – Din germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
MEMORIÁL s.n. 1. Scriere literară înrudită cu însemnările de călătorie și cu memoriile, în care se consemnează anumite realități. 2. Monument sau inscripție comemorativă. [Pron. -ri-al, pl. -le, -luri. / < fr. mémorial, it. memoriale, engl. memorial, cf. lat. (liber) memorialis – carte de însemnări].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MEMORIÁL, -Ă I. adj. care servește pentru a aminti un eveniment important, o personalitate etc. II. s.. 1. scriere literară înrudită cu însemnările de călătorie și cu memoriile, în care se consemnează anumite realități. 2. monument comemorativ. (< fr. mémorial, (II, 2) engl. memorial, lat. memoriales, germ. Memorial)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
MEMORIÁL, memorialuri, s. n. (Înv.) 1. Memoriu servind la rezolvarea unei afaceri diplomatice. 2. Lucrare, scriere care conține memoriile cuiva, însemnări dintr-o călătorie etc. [Pr.: -ri-al] – Fr. mémorial (lat. lit. memoriale).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
MEMORIÁL adj. v. comemorativ.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
MEMORIÁL s. v. memorandum, memoriu, petiție.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
memoriál adj. m. (sil. -ri-al), pl. memoriáli; f. sg. memoriálă, pl. memoriále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
memoriál s. n. (sil. -ri-al), pl. memoriále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
MEMORIÁL1 ~ă (~i, ~e) 1) Care servește pentru a aduce în memorie (un eveniment sau o personalitate remarcabilă); cu destinația de a aminti; comemorativ. Muzeu ~. Casa ~ă. 2) Care este păstrat în memorie; expus din memorie. [Sil. -ri-al] /<germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
MEMORIÁL2 ~e n. 1) Scriere literară, care conține observații științifice, impresii sau amintiri din timpul vieții autorului. 2) Monument în memoria unui eveniment, a unor persoane celebre sau a unor eroi căzuți pentru patrie. [Sil. -ri-al] /<germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)