Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: migra (verb) , migrare (substantiv feminin)   
MIGRÁRE, migrări, s. f. Acțiunea de a migra și rezultatul ei; migrațiune. – V. migra.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
MIGRÁRE s.f. Acțiunea de a migra și rezultatul ei; migrațiune. [< migra].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MIGRÁRE s. v. migrațiune.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
migráre s. f. (sil. -gra-), g.-d. art. migrării; pl. migrări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
MIGRÁ, migrez, vb. I. Intranz. 1. (Despre populații) A se deplasa în masă dintr-o regiune în alta, dintr-o țară în alta. ♦ (Despre animale, mai ales despre păsări și pești) A se muta în masă din unele ținuturi în altele, în anumite epoci ale anului, în vederea reproducerii, în căutarea unor condiții mai bune de trai etc. 2. P. a**l. (Despre particule) A se deplasa într-o anumită direcție, sub acțiunea unei diferențe de concentrație sau a altor factori. – Din migrație (derivat regresiv).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A MIGRÁ ~éz intranz. 1) (despre colectivități) A se deplasa dintr-o regiune sau dintr-o țară în alta (pentru a căuta condiții prielnice de trai). 2) (despre animale, păsări sau pești) A se deplasa periodic în masă dintr-un loc în altul. /Din migrație
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
MIGRÁ vb. I. intr. 1. (Liv.) A se deplasa, a se muta în masă dintr-un loc în altul. 2. (Fiz.; despre particule) A se deplasa într-o anumită direcție sub acțiunea a diferiți factori. [< lat. migrare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MIGRÁ vb. intr. 1. (despre triburi, popoare) a se deplasa în masă de pe un teritoriu pe altul, dintr-o țară în alta. 2. (despre unele animale, păsări) a se deplasa în masă dintr-un loc în altul, în anumite epoci ale anului. 3. (fiz.; despre particule) a se deplasa într-o anumită direcție sub acțiunea a diferiți factori. (< fr. migrer, lat. migrare)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
MIGRÁ vb. (înv.) a se clăti. (Triburi care ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
migrá vb. (sil. -gra), ind. prez. 1 sg. migréz, 3 sg. și pl. migreáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
ORGANIZAȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU MIGRARE (O.I.M.; în engl.: Internațional Organisation for Migration – I.O.M.), organizație umanitară, nonpolitică, cu sediul la Geneva (Elveția), fondată în 1951, în scopul acordării de asistență guvernelor țărilor membre în rezolvarea problemelor legate de migrare, încurajării dezvoltării sociale și economice prin migrare, asigurării bunăstării migranților și respectarea demnității lor umane. Are 60 de state membre, iar alte 50 au statut de observator.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)