Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
NACÉLÄ‚, nacele s. f. 1. Cabină (deschisă) atârnată de un balon pentru a transporta echipajul, lestul, instrumentele etc. ♦ Cabină metalică închisă în care se află echipajul È™i motoarele unui dirijabil. 2. Vas de laborator de formă alungită, folosit pentru calcinări. – Din fr. nacelle.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
NACÉLÄ‚ s.f. 1. CoÈ™ deschis sau cabină (metalică) atârnată de un balon, în care se transportă aeronauÈ›ii, lestul, aparatele de bord etc. ♦ Cabină a unui dirijabil, unde sunt instalate motoarele È™i în care sunt transportate persoanele etc. 2. Vas de laborator de formă alungită, folosit pentru calcinări. [< fr. nacelle].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
NACÉLÄ‚ s. f. 1. coÈ™ deschis, cabină suspendată de un balon, în care se transportă aeronauÈ›ii, lestul, instrumentele de bord. 2. carenaj care conÈ›ine grupul motopropulsor al unui avion. ◊ cabină de motor a unui dirijabil. 3. vas de laborator de formă alungită, pentru calcinări. 4. element arhitectural de secÈ›iune semiovală cu axa verticală, scobit în zid. (< fr. nacelle)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
NACÉLĂ s. (AV.) gondolă. (~ la un balon.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
nacélă s. f., g.-d. art. nacélei; pl. nacéle
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
NACÉLĂ ~e f. 1) Cabină atârnată de un balon zburător sau de un dirijabil. 2) Vas mic, lunguieț, confecționat dintr-un material refractar, folosit în unele operații de laborator. /<fr. nacelle
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)