Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PATÉU, pateuri, s. n. 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, așezat în foi și umplut cu brânză, tocătură de carne etc. 2. Pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente, care se consumă (unsă pe felii de pâine) proaspătă sau conservată; pastet. [Var.: paté s. n.] – Din fr. paté.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PATÉU s.n. 1. Un fel de plăcintă umplută cu carne tocată, cu brânză etc. 2. Pastă de ficat, de carne sau de pește, preparată cu condimente și consumată proaspătă sau conservată. [Pl. -uri, var. pate s.n. / < fr. pâté].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PATÉU s. n. 1. plăcintă umplută cu carne tocată, cu brânză etc. 2. pastă de ficat, de carne sau de pește, cu condimente. (< fr. pâté)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
patéu (produs de patiserie) s. n., art. patéul; pl. patéuri
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută şi adăugită | Permalink
PATÉU s. 1. (înv. și reg.) pastet. (~ cu carne, cu brânză.) 2. (înv. și reg.) pastet. (~ de ficat.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
patéu s. n., art. patéul; pl. patéuri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PATÉU ~ri n. 1) Preparat culinar făcut din foi mici de aluat (de obicei dospit) cu umplutură (de brânză, carne tocată, varză etc.) și prăjit în ulei, unt. 2) Pastă alimentară preparată din ficat, din carne sau pește cu adaos de condimente. /<fr. pâté
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PATÉU, pateuri, s.n. 1. Preparat de patiserie din foitaj umplut cu brânză, carne tocată etc. 2. Pastă tartinabilă din ficat de pasăre (găină, gâscă, rață) sau de porc, proaspătă sau din conservă. 3. Preparat culinar din tocătură de ficat, de carne de porc, de vânat sau de pește, variat adiționată și condimentată, învelită în aluat și coaptă într-o formă de metal; se consumă cald sau rece; înv. pastetă, pastet (din germ. Pastete); dacă compoziția este învelită în slănină și coaptă într-o formă de lut sau de fontă cu capac, preparatul se numește și terină (din fr. terrine); se consumă totdeauna rece, în felii.
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)