Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: pedala (verb) , pedală (substantiv feminin)   
PEDÁLĂ, pedale, s. f. 1. (Adesea cu determinări care indică domeniul de aplicare) Pârghie acționată cu piciorul și folosită pentru antrenarea unui mecanism sau efectuarea unei comenzi. ◊ Expr. A pune pedala = a insista asupra unu lucru. 2. Presă tipografică mică, acționată cu piciorul. 3. Sunet prelungit de bas, care este însoțit de treptele superioare de acorduri variate. – Din fr. pédale.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PEDÁLĂ s.f. 1. Pârghie de manevră sau de comandă acționată cu piciorul. 2. (Poligr.) Presă mică de imprimare acționată cu piciorul. 3. (Muz.) Notă joasă și gravă care durează mai multe măsuri. [< fr. pédale, cf. lat. pes, pedis – picior].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PEDÁLĂ s. f. 1. pârghie de manevră sau de comandă acționată cu piciorul. ◊ dispozitiv de imprimare la tiparul înalt acționat cu piciorul. 2. mecanism la unele instrumente muzicale (pian, orgă, armoniu) care, acționat cu ajutorul picioarelor, servește la modificarea timbrului, duratei și înălțimii sunetelor. ◊ sunet prelung și grav, care durează mai multe măsuri. (< fr. pédale)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PEDÁLĂ s. 1. (rar) talpă. (~ la mașina de cusut.) 2. tălpig, (reg.) scândureană. (~ la războiul de țesut.) 3. (reg.) călcător, tălpig. (~ la scăunoaia dulgherului.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
pedálă s. f., g.-d. art. pedálei; pl. pedále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PEDALÁ, pedalez, vb. I. Intranz. 1. A acționa pedalele unei biciclete, ale unei bărci sau ale oricărui mecanism prevăzut cu pedale, pentru a pune în mișcare mobilul sau mecanismul; p. ext. a merge cu bicicleta. 2. Spec. A acționa cu piciorul pedala unui pian, pentru a mări, a reduce sau a prelungi intensitatea unui sunet. 3. Fig. A insista asupra unui lucru, a sublinia ceva. – Din fr. pédaler.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A PEDALÁ ~éz intranz. 1) A acționa pedalele unui mecanism (pentru a-l pune sau a-l menține în funcțiune). 2) fig. A manifesta insistență; a stărui. /<fr. pédaler
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PEDÁLĂ ~e f. Dispozitiv acționat cu piciorul pentru punerea în funcțiune a unui mecanism. /<fr. pédale
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PEDALÁ vb. I. intr. 1. A apăsa pedala unei biciclete cu piciorul (pentru a o pune în mișcare), a acționa pedalele. 2. (Muz.) A acționa cu piciorul pedala unui pian. ♦ (Fig.) A insista asupra unui lucru. [< fr. pédaler].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PEDALÁ vb. intr. 1. a acționa pedalele unei biciclete, bărci etc. 2. a acționa cu piciorul pedala unui pian. 3. (fig.) a insista, a reveni mereu asupra unui lucru, a sublinia. (< fr. pédaler)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
pedalá vb., ind. prez. 1 sg. pedaléz, 3 sg. și pl. pedaleáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)