PELTEÁ, peltele, s. f. Produs alimentar fabricat din suc de fructe fiert cu zahăr, închegat cu o masă gelatinoasă, elastică și transparentă, asemănătoare cu jeleul. ♦ Fig. Expunere scrisă sau orală, lungă și prolixă, lipsită de miez; poliloghie, vorbărie goală. [Var.: (reg.) belteá s. f.] – Din tc. pelte, ngr. peltés, beldés.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PELTEÁ s. v. poliloghie, vorbărie.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
pelteá (peltéle), s. f. – Jeleu de fructe. – Var. beltea. Mr. pelte, megl. pelti. Tc. pelte (Șeineanu, II, 289; Lokotsch 1645; Ronzevalle 60), cf. ngr. πελτές.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
pelteá s. f., art. pelteáua, g.-d. art. peltélei; pl. peltéle
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PELTEÁ peltéle f. 1) Produs de cofetărie sub formă de pastă gelatinoasă transparentă, preparat din suc de fructe fiert cu (mult) zahăr; jeleu. 2) fig. Vorbire sau scriere lipsită de concizie; comunicare orală sau scrisă prolixă. /<turc. pélte, ngr. peltés
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink