Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PERVÁZ, pervazuri, s. n. 1. Cadru de scânduri care acoperă rostul dintre perete și tocul unei uși, al unei ferestre etc.; p. ext. partea de jos a tocului unei ferestre. ♦ Deschizătură în care este situată o ușă sau o fereastră. 2. Șipcă sau scândură îngustă, fixată la marginea dinspre perete a unei pardoseli de lemn pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete. ♦ Piesă de lemn așezată la partea superioară a unui lambriu, pentru a forma o cornișă mică. 3. (Astăzi rar) Ramă, cadru (din lemn) pentru un tablou, o oglindă, un instrument etc. [Var.: (reg.) priváz s. n.] – Din tc. pervaz.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PERVÁZ s. 1. (CONSTR.) glaf, (pop.) prichici, (reg.) parapei, (prin Ban. și Transilv.) tablă. 2. cadru. (Stă cu coatele pe ~ul ferestrei.) 3. v. braț.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
PERVÁZ s. v. cadru, ramă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
perváz s. n., pl. pervázuri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PERVÁZ ~uri n. 1) Platformă acoperită cu scânduri care iese în interiorul unei încăperi în locul unde stă fereastra. 2) Ramă din lemn care acoperă locul de unire al peretelui cu tocul ferestrei sau al ușii. 3) Piesă îngustă, mai ales de scândură, confecționată special, care se fixează de-a lungul peretelui unei încăperi pentru a acoperi deschizătura dintre perete și podea; plintă. /<turc. pervaz
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)