Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii:   
PISTÓL2, pistoli, s. m. Veche monedă de aur (spaniolă, italiană, engleză etc.), a cărei valoare a variat după epoci. – Din fr. pistole.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PISTÓL1, pistoale, s. n. 1. Armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână; revolver. ◊ Pistol-mitralieră = armă automată ușoară, mai scurtă decât pușca-mitralieră, cu bătaie mai mică și mai ușor de mânuit; automat. Pistol de semnalizare sau pistol-rachetă (sau de rachetă) = pistol cu ajutorul căruia se trag rachetele de semnalizare. Pistol-portbandulă = pistol cu țeavă lungă care aruncă o bandulă purtătoare a unei parâme pentru salvarea naufragiaților sau o parâmă de remorcă. Pistol de dopuri = jucărie în formă de pistol (1), care, încărcată cu dopuri speciale de plută (cu praf de pușcă), produce o pocnitură puternică. Pistol de soc = jucărie rudimentară formată dintr-o țeavă de soc în care un piston, prin comprimarea aerului, împinge un dop (de plută, de câlți etc.) producând o pocnitură; p. restr. bețișorul care împinge dopul. ◊ Expr. Gol (ca un) pistol sau îmbrăcat pistol = gol de tot, în pielea goală; p. ext. sărac. Sărac (sau golan) pistol = foarte sărac. ♦ P. ext. Focurile, gloanțele trase cu pistolul (1). 2. (Sport) Denumire a unei probe de tir care se execută cu pistolul (1) prin trageri automate asupra unor ținte mișcătoare sau prin trageri cu foc asupra unei ținte fixe. 3. P. a**l. (Tehn.) Aparat portativ cu forma apropiată de aceea a unui pistol (1), care servește pentru diferite operații tehnologice. ◊ Pistol de metalizare (sau de metalizat) = aparat portativ pentru acoperirea suprafeței unui obiect, prin împroșcare, cu metal topit. Pistol de vopsit (sau de zugrăvit) = aparat pulverizator pentru vopsirea (sau zugrăvirea) prin stropire a suprafețelor. Pistol de nituit = aparat folosit la nituire. Pistol de sudură = aparat de sudură. – Din ngr. pistóli, germ. Pistol.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PISTÓL s.m. Veche monedă franceză de aur. [Pl. -i. / < fr. pistole].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PISTÓL2 s. m. veche monedă de aur franceză, spaniolă, italiană și engleză. (< fr. pistole)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PISTÓL1 s. n. 1. armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână. ♦ ~ mitralieră = armă automată cu țeavă scurtă și cu bătaie mai mică decât a puștii-mitralieră; ~ de rachete = pistol de semnalizare cu rachete1 (2). 2. aparat portativ, de forma pistolului, pentru vopsit, nituit etc. (< ngr. pistoli, germ. Pistol)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PISTÓL s. 1. revolver. 2. pistol-mitralieră = automat.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
pistól (pistoále), s. n. – Armă de foc. – Mr. piștoală, megl. pistol. Fr. pistole, prin intermediul pol. pistol, rus. pistolĭ, ngr. πιστόλα, bg. pistol (› mr., megl.).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
pistól (monedă) s. m., pl. pistóli
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
pistól (armă, aparat, probă sportivă) s. n., (arme, aparate) pl. pistoále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PISTÓL1 ~oále n. 1) Armă de foc mică, din care se împușcă la distanțe mici, cu o singură mână. ◊ ~ mitralieră armă de foc automată, cu țeava scurtă, care bate la distanțe mici. ~ rachetă (sau de semnalizare) pistol care lansează rachete de semnalizare. Gol (ca un) ~ a) dezbrăcat complet; în pielea goală; b) foarte sărac. 2) tehn. Aparat de forma unei astfel de arme folosit pentru efectuarea diferitelor operații tehnologice (vopsire, nituire, sudare etc.). /<ngr. pistóli, germ. Pistol
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PISTÓL2 ~i m. înv. Monedă de aur cu circulație în unele țări europene (Spania, Franța, Anglia, Italia etc.). /<fr. pistole
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
pistól-mitraliéră s. n. (sil. -tra-li-e-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
pistól-portbandúlă s. n. (sil. mf. port-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
pistól-rachétă s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)