Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii:   
PISTÓL2, pistoli, s. m. Veche monedă de aur (spaniolă, italiană, engleză etc.), a cărei valoare a variat după epoci. – Din fr. pistole.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PISTÓL1, pistoale, s. n. 1. Armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână; revolver. ◊ Pistol-mitralieră = armă automată ușoară, mai scurtă decât pușca-mitralieră, cu bătaie mai mică și mai ușor de mânuit; automat. Pistol de semnalizare sau pistol-rachetă (sau de rachetă) = pistol cu ajutorul căruia se trag rachetele de semnalizare. Pistol-portbandulă = pistol cu țeavă lungă care aruncă o bandulă purtătoare a unei parâme pentru salvarea naufragiaților sau o parâmă de remorcă. Pistol de dopuri = jucărie în formă de pistol (1), care, încărcată cu dopuri speciale de plută (cu praf de pușcă), produce o pocnitură puternică. Pistol de soc = jucărie rudimentară formată dintr-o țeavă de soc în care un piston, prin comprimarea aerului, împinge un dop (de plută, de câlți etc.) producând o pocnitură; p. restr. bețișorul care împinge dopul. ◊ Expr. Gol (ca un) pistol sau îmbrăcat pistol = gol de tot, în pielea goală; p. ext. sărac. Sărac (sau golan) pistol = foarte sărac. ♦ P. ext. Focurile, gloanțele trase cu pistolul (1). 2. (Sport) Denumire a unei probe de tir care se execută cu pistolul (1) prin trageri automate asupra unor ținte mișcătoare sau prin trageri cu foc asupra unei ținte fixe. 3. P. anal. (Tehn.) Aparat portativ cu forma apropiată de aceea a unui pistol (1), care servește pentru diferite operații tehnologice. ◊ Pistol de metalizare (sau de metalizat) = aparat portativ pentru acoperirea suprafeței unui obiect, prin împroșcare, cu metal topit. Pistol de vopsit (sau de zugrăvit) = aparat pulverizator pentru vopsirea (sau zugrăvirea) prin stropire a suprafețelor. Pistol de nituit = aparat folosit la nituire. Pistol de sudură = aparat de sudură. – Din ngr. pistóli, germ. Pistol.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PISTÓL s.m. Veche monedă franceză de aur. [Pl. -i. / < fr. pistole].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PISTÓL2 s. m. veche monedă de aur franceză, spaniolă, italiană și engleză. (< fr. pistole)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PISTÓL1 s. n. 1. armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână. ♦ ~ mitralieră = armă automată cu țeavă scurtă și cu bătaie mai mică decât a puștii-mitralieră; ~ de rachete = pistol de semnalizare cu rachete1 (2). 2. aparat portativ, de forma pistolului, pentru vopsit, nituit etc. (< ngr. pistoli, germ. Pistol)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PISTÓL s. 1. revolver. 2. pistol-mitralieră = automat.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
pistól (pistoále), s. n. – Armă de foc. – Mr. piștoală, megl. pistol. Fr. pistole, prin intermediul pol. pistol, rus. pistolĭ, ngr. πιστόλα, bg. pistol (› mr., megl.).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
pistól (monedă) s. m., pl. pistóli
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
pistól (armă, aparat, probă sportivă) s. n., (arme, aparate) pl. pistoále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PISTÓL1 ~oále n. 1) Armă de foc mică, din care se împușcă la distanțe mici, cu o singură mână. ◊ ~ mitralieră armă de foc automată, cu țeava scurtă, care bate la distanțe mici. ~ rachetă (sau de semnalizare) pistol care lansează rachete de semnalizare. Gol (ca un) ~ a) dezbrăcat complet; în pielea goală; b) foarte sărac. 2) tehn. Aparat de forma unei astfel de arme folosit pentru efectuarea diferitelor operații tehnologice (vopsire, nituire, sudare etc.). /<ngr. pistóli, germ. Pistol
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PISTÓL2 ~i m. înv. Monedă de aur cu circulație în unele țări europene (Spania, Franța, Anglia, Italia etc.). /<fr. pistole
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
pistól-mitraliéră s. n. (sil. -tra-li-e-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
pistól-portbandúlă s. n. (sil. mf. port-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
pistól-rachétă s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2018 DEX online (http://dexonline.ro)