Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PLESNITOÁRE, plesnitori, s. f. 1. (Reg.) Șfichiul biciului; pleasnă. 2. Jucărie care, prin învârtire, produce un zgomot puternic. 3. (Înv. și reg.) Disc, verigă care se pune între capătul osiei carului și roată pentru a împiedica frecarea acestora. 4. Plantă erbacee din familia cucurbitaceelor, cu flori galbene, al cărei fruct, la maturitate, plesnește cu zgomot și aruncă semințele la distanță (Ecballium elaterium). [Var.: pleznitoáre s. f.] – Plesni + suf. -toare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PLESNITOÁRE s. (BOT.; Ecballium elaterium) (reg.) pocnitoare, castravete-sălbatic.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
PLESNITOÁRE s. v. lozie, mlajă, pleasnă, răchită, sfârc, șfichi.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
plesnitoáre s. f., g.-d. art. plesnitórii; pl. plesnitóri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PLESNITOÁRE ~óri f. 1) Șfichi la un bici; pleasnă; pocnitoare. 2) Jucărie care produce plesnete la punerea în mișcare. 3) Plantă erbacee al cărei fruct, după ce se coace, se deschide, producând un plesnet și împrăștiind semințele; pocnitoare. /a plesni + suf. ~toare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
cîrîitoáre f., pl. orĭ (d. cîrîĭ). Jucărie (numită și sfîrîitoare) pe care șĭ-o fac copiiĭ găurind o nucă pin [!] care trec un bețișor, îĭ leagă cu sfoară, îĭ atîrnă o greutate (de ordinar un cartof) și-l fac să se învîrtească desfășurînd sfoara pin altă gaură laterală. Se fac și unele de lemn orĭ de tinichea și se învîrtesc c´o singură mîna [!] agitîndu-le în aer. Acestea se pot numi și pîrîitorĭ, plesnitorĭ saŭ scîrțîitorĭ (fr. crécelle). La catolicĭ, în vechime, cîrîitoarea înlocuĭa clopotu bisericiĭ în Vinerea și Sîmbăta din săptămîna patimilor.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)