Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
POLIVALÉNT, -Ă, polivalenți, -te, adj. (Despre elemente chimice sau radicali) Care are proprietatea de a intra în combinații chimice sub mai multe stări de valență, care poate funcționa sub mai multe stări de valență. ◊ Alcool polivalent = polialcool. ♦ Fig. Care are valori multiple. – Din fr. polyvalent.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
POLIVALÉNT, -Ă adj. (Despre substanțe) Care se poate prezenta în compușii săi în diferite stări de valență. ♦ (Fig.) Care are valori multiple. [< fr. polyvalent, cf. gr. polys – numeros, lat. valere – a valora].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
POLIVALÉNT, -Ă adj. 1. (despre elemente chimice) care se poate prezenta în compușii săi în diferite stări de valență; multivalent, plurivalent. 2. (despre seruri, vaccinuri) cu eficacitate contra mai multor specii de bacterii. 3. care îndeplinește mai multe funcții diferite. ◊ (despre un local) utilizat în mai multe scopuri. 4. (fig.) care are valori, funcții multiple. (< fr. polyvalent)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
POLIVALÉNT adj. 1. multivalent, plurivalent. (Substanțe chimice ~.) 2. v. complex.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
polivalént adj. m., pl. polivalénți; f. sg. polivaléntă, pl. polivalénte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
POLIVALÉNT ~tă (~ți, ~te) 1) (despre elemente chimice) Care are valențe multiple; cu mai multe valențe. 2) fig. Care are mai multe valori; cu mai multe posibilități funcționale. Trăsături ~te. Cuvânt ~. /<fr. polyvalent
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)