Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PORTOCÁLĂ1, portocale, s. f. 1. Fructul portocalului, de formă sferică, aromat și zemos, bogat în vitamine, învelit într-o coajă de culoare galbenă-roșiatică. 2. Lumânare lungă și subțire, răsucită ca un ghem, pentru a putea fi ținută mai ușor în mână. – Din ngr. portokáli.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PORTOCÁLĂ2 s. f. v. portocal.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PORTOCÁLĂ s. (BOT.) (înv. și reg.) naramză, (reg.) noroancă, pomeranță.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
portocálă s. f., g.-d. art. portocálei; pl. portocále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PORTOCÁLĂ ~e f. Fruct al portocalului. /<ngr. portokáli
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PORTOCÁLĂ (‹ ngr.) s. f. Fructul portocalului, bacă globuloasă portocalie, conținând apă, hidrați de carbon, acizi organici, vitaminele C, A, B2, săruri de sodiu și de potasiu, calciu, fosfor, fier etc. Foarte nutritiv, are valoare energetică mare, suplinind carențele vitaminice. Frecvent folosit în industria alimentară la fabricarea sucurilor, a compoturilor, gemurilor și dulcețurilor, a băuturilor alcoolice etc. Are utilizări terapeutice, ca tonic muscular și al sistemului nervos, remineralizant, hepatoprotector, diuretic etc.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
PORTOCÁLĂ s.f. Fructul citric al portocalului (Citrus sinensis), de culoare portocalie, dulce și zemos; Portocală roșie = varietate de portocală, cu coaja și sucul de culoare roșie ca sângele, cultivată în special în Sicilia, it. arancia sanguina sau arancia rossa; Portocală amară = fructul portocalului sălbatic (Citrus aurantium), necomestibil, utilizat doar pentru producerea de dulceață, gem, lichioruri (Grand Marnier ș.a.), iar în gastronomie, coaja și sucul se folosesc pentru aromatizarea preparatelor numite „a la bigarade”.
Sursa: Dicționar gastronomic explicativ | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)