Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: realiza (verb tranzitiv) , realizat (adjectiv)   
REALIZÁT, -Ă, realizați, -te, adj. Înfăptuit, împlinit. ♦ (Despre o operă de artă) Reușit, valoros (din punct de vedere artistic). [Pr.: re-a-] – V. realiza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
REALIZÁT adj. 1. v. valoros. 2. v. îndeplinit.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
REALIZÁ, realizez, vb. I. Tranz. 1. A aduce (ceva) la îndeplinire, a face să devină real; a atinge (un scop), a înfăptui. 2. Spec. A crea, a plăsmui o operă de artă. ♦ Refl. (Despre o persoană, mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin, a se desăvârși, a-și pune în valoare capacitatea de creație. 3. A obține, a dobândi, a câștiga (ceva); a încasa prețurile (la mărfurile vândute). 4. A-și face o idee precisă despre..., a reuși să înțeleagă, să pătrundă înțelesul unui lucru. [Pr.: re-a-] – Din fr. réaliser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A REALIZÁ ~éz tranz. 1) (planuri, idei, obligații etc.) A face să devină real; a duce la îndeplinire; a transforma în fapt; a înfăptui; a executa. 2) (lucrări, opere etc.) A produce în urma unui efort susținut; a crea; a plăsmui. [Sil. re-a-] /<fr. réaliser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE REALIZÁ mă ~éz intranz. (în special despre artiști) A-și pune în valoare capacitatea, aptitudinile; a se împlini. [Sil. re-a-] /<fr. réaliser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
REALIZÁ vb. I. tr. 1. A înfăptui, a face ceva. 2. A crea, a plăsmui; a desăvârși; a întruchipa. ♦ refl. A se dezvolta deplin, a se desăvârși; a-și pune în valoare capacitățile creatoare. 3. A obține, a câștiga (ceva). [< fr. réaliser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REALIZÁ vb. I. tr. 1. a înfăptui, a face ceva; a-și îndeplini obligațiile, planul etc. 2. a crea, a elabora; a desăvârși; a întruchipa. 3. a obține, a câștiga (ceva). 4. a-și da bine seama, a reuși să înțeleagă. II. refl. a se dezvolta deplin, a se desăvârși; a-și pune în valoare capacitățile creatoare. (< fr. réaliser, /I, 4/ engl. realize)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
REALIZÁ vb. 1. v. executa. 2. a efectua, a executa, a face, a împlini, a îndeplini, a înfăptui, a săvârși, (înv. și pop.) a plini. (Am ~ tot ce mi-ai dat.) 3. a înfăptui, (pop.) a isprăvi. (Ce ai ~?) 4. a efectua, a executa, a face, a făuri, a înfăptui, a săvârși. (A ~ o lucrare durabílă.) 5. v. crea. 6. v. desăvârși. 7. a se desăvârși. (S-a ~ ca poet.) 8. v. alcătui. 9. v. concretiza. 10. v. turna. 11. v. obține. 12. v. aduce. 13. v. inventa. 14. v. ajunge. 15. v. înfăptui. 16. v. făuri. 17. a se înfăptui, a se produce. (Când s-a ~ Unirea?) 18. v. repurta. 19. v. stabili. 20. a obține, (pop.) a cunoaște, a vedea. (Au ~ unele progrese.) 21. a împlini, a îndeplini, a satisface, (înv.) a plini, (rar fig.) a sătura. (I-a ~ dorința.) 22. a se împlini, a se îndeplini, a se înfăptui, (pop.) a se întâmpla, (înv. și reg.) a se plini. (Prorocirea lui s-a ~.) 23. v. adeveri.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
realizá vb. (sil. re-a-), ind. prez. 1 sg. realizéz, 3 sg. și pl. realizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)