Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: redresa (verb tranzitiv) , redresat (adjectiv)   
REDRESÁT, -Ă, redresați, -te, adj. 1. Care a revenit la poziția sau în situația normală (de la început). ♦ Fig. Care s-a îndreptat, a revenit pe calea cea bună. 2. (Despre curentul electric) Care a suferit o transformare prin redresare. – V. redresa.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
REDRESÁ, redresez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A aduce sau a reveni la poziția, la funcționarea etc. normală după o perturbație accidentală; a (se) îndrepta. ♦ Fig. A aduce sau a reveni pe calea cea bună; a (se) înviora, a (se) reface. 2. Tranz. A transforma o putere, din forma de putere de curent electric alternativ în forma de putere de curent electric continuu, prin suprimarea sau prin inversarea alternanțelor de un anumit sens ale curentului. – Din fr. redresser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A REDRESÁ ~éz tranz. A face să se redreseze; a readuce la starea normală; a restabili. ~ o situație. ◊ ~ curentul electric a transforma curentul alternativ în curent continuu. /<fr. redresser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE REDRESÁ mă ~éz intranz. 1) A reveni la normal (după o perioadă de perturbație). 2) fig. (despre persoane) A-și recăpăta starea normală (după o boală sau după un stres); a-și reveni; a se remonta. Bolnavul s-a redresat. /<fr. redresser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
REDRESÁ vb. I. tr. 1. A îndrepta, a aduce (ceva) în poziție, în situație normală. ♦ tr., refl. (Fig.) A (se) reface, a (se) înviora. 2. A transforma un curent electric alternativ în curent continuu. [< fr. redresser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REDRESÁ vb. I. tr. 1. a îndrepta, a aduce (ceva) în poziție, în situație normală. ◊ a readuce o aeronavă în coborâre în poziție de zbor orizontal cu ajutorul comenzilor sau al reacțiilor aerodinamice. 2. a transforma un curent electric alternativ în curent continuu. II. tr., refl. (fig.) a (se) reface. (< fr. redresser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
REDRESÁ vb. 1. a (se) îndrepta, a (se) normaliza, a (se) reface, (înv. și reg. fig.) a (se) scula. (Situația întreprinderii s-a ~ sub aspect economic.) 2. v. înviora.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A se redresa ≠ a se vlăgui
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
redresá vb. (sil. -dre-), ind. prez. 1 sg. redreséz, 3 sg. și pl. redreseáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)