Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
REZONATÓR, rezonatoare, s. n. Aparat sau sistem fizic capabil să intre în rezonanță (2) când se găsește într-un câmp de forțe periodice, datorită unui izvor de oscilații. – Din fr. résonateur.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
REZONATÓR s.n. 1. Aparat care servește la analiza sunetului și care poate întări sunetele. ♦ Dispozitiv care indică existența fenomenului de rezonanță. 2. Cavitate în care se formează sunetele rostite de om. [Pl. -oare, (s.m.) -ori. / cf. fr. résonateur].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
REZONATÓR, -OÁRE I. adj. 1. care face să sune. ♦ organ ~ = organ în formă de pungă, sub coardele vocale superioare la maimuțele antropide și la animale rumegătoare, care amplifică sunetele emise de acestea. 2. (fig.) care oferă o imagine amplificată a realității. II. s. n. 1. sistem fizic, corp etc. capabil să amplifice oscilații prin rezonanță. ◊ dispozitiv care indică existența fenomenului de rezonanță. 2. parte a cavității bucale sau nazale care participă la emiterea sunetelor. (< fr. résonateur)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
REZONATÓR, rezonatori, s. m. Aparat sau sistem fizic care poate oscila când se găsește într-un câmp de forțe periodice, datorită unui izvor de oscilații. ◊ Rezonator acustic = aparat care intră în oscilație numai când este lovit de unde sonore de o anumită frecvență și care este folosit pentru analizarea sunetelor compuse. Rezonator electric = circuit în care apare un curent electric atunci când se găsește într-un câmp electromagnetic alternativ. – După fr. résonateur.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
rezonatór s. n., pl. rezonatoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
REZONATÓR ~oáre n. 1) Aparat sau dispozitiv care poate produce fenomenul de rezonanță. 2) Cavitate anatomică în care se articulează sunetele vorbirii. /<fr. résonateur
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)