Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
SIMBRÍE, simbrii, s. f. 1. (Pop.) Răsplată în bani (sau în natură) care se dădea unei persoane angajate pentru un timp în serviciul cuiva; salariu, leafă. ♦ ◊ Expr. A fi (sau a intra, a se tocmi etc.) slugă fără simbrie = a munci (din greu) pentru cineva fără nici un profit material. ♦ Spec. Soldă pe care o primeau soldații mercenari. ♦ Recompensă, răsplată (materială sau morală). 2. (Reg.) Slujbă plătită cu simbrie (1). 3. (Înv. și reg.) Arendă; chirie; plată dată pentru arendă sau chirie. – Sâmbră + suf. -ie.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
SIMBRÍE s. v. arendă, asociație, asociere, chirie, întovărășire, leafă, locație, răsplată, recompensă, remunerație, retribuție, salariu, tovărășie.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
simbríe s. f., art. simbría, g.-d. art. simbríei; pl. simbríi, art. simbríile
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
SIMBRÍE ~i f. înv. 1) Plată acordată unei persoane angajate la stăpân. ◊ A fi slugă fără ~ a munci din greu fără nici un câștig. A ține pe cineva cu ~ a avea pe cineva în calitate de angajat. 2) Salariu plătit soldaților mercenari; soldă. 3) Întovărășire cu scopul de a realiza un lucru comun. [G.-D.simbriei; Sil sim-bri-] /sâmbră + suf. ~ie
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)