Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
TARÍF, tarife, s. n. 1. Taxă oficială fixată pentru anumite prestații de serviciu, pentru vânzarea anumitor articole, transporturi de mărfuri și de persoane etc. ♦ Sumă de bani dată cuiva pentru o muncă depusă. 2. Tabel, listă cuprinzând prețurile unitare sau specifice pentru furnituri, servicii etc. (publice) și condițiile stabilite pentru aplicarea lor. 3. (În sintagma) Tarif vamal = tabel în care sunt înscrise taxele vamale la care sunt supuse mărfurile trecute peste granița unui stat. [Pl. și: tarifuri] – Din fr. tarif.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
TARÍF s.n. Listă cuprinzând prețurile unor mărfuri, taxele vamale, costul biletelor la trenuri etc. ♦ Sistem de norme pe baza căruia se stabilește retribuirea fiecărui fel de muncă. [Pl. -fe, -furi. / < fr. tarif].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
TARÍF s. n. 1. listă cuprinzând prețurile unor mărfuri sau servicii, transporturi, taxe vamale etc. 2. sistem de norme pe baza căruia se stabilește retribuirea fiecărui fel de muncă. (< fr. tarif, it. tariffa, germ. Tarif)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
TARÍF, tarife, s. n. Taxă oficială fixată pentru anumite prestații de serviciu, pentru vânzarea anumitor articole etc.; listă sau tablou pe care sunt afișate aceste taxe. – Fr. tarif (< it.).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne | Permalink
TARÍF s. preț, taxă. (Prestări de servicii cu ~ moderat.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
taríf s. n., pl. tarífe/tarífuri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
TARÍF ~e n. 1) Sistem de norme (oficiale) de retribuire a diferitelor prestări de servicii. 2) Tabel care cuprinde taxele pentru serviciile publice. /<ngr. tarífa, fr. tarif
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ACORDUL GENERAL PENTRU TARIFE ȘI COMERȚ (în engl.: General Agreement on Tariffs and TradeG.A.T.T.), organizație internațională guvernamentală, cu sediul la Geneva, creată în 1947 (își începe activitatea în 1948), în scopul dezvoltării comerțului mondial prin reducerea taxelor vamale, acordarea reciprocă a clauzei națiunii celei mai favorizate. Interzicerea restricțiilor cantitative la import și acordarea de concesii comerciale fără reciprocitate țărilor în curs de dezvoltare. Face parte din sistemul O.N.U. G.A.T.T., are 104 membri cu drepturi depline (1991), printre care și România (din 1971) și relații speciale cu încă 31 de state.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)