Rezultate din textul definițiilor
ELECTROANESTEZIE s. f. anestezie generala provocata prin curenti de inalta frecventa. (< fr. electro-anesthesie)

HIPNOANESTEZIE s. f. anestezie generala obtinuta prin somn. (< fr. hypnoanesthesie)

NARCOZA1 s. f. anestezie generala profunda, cu somn lipsit de reflexe, provocata de un narcotic. (< fr. narcose, germ. Narkose)

PALINESTEZIE s. f. revenire brusca la starea de sensibilitate dupa o anestezie generala. (< fr. palinesthesie)

PARANESTEZIE, paranestezii, s. f. (Med.) anestezie generala. – Para1- + anestezie.

NARCOZA s.f. anestezie generala profunda, cu somn lipsit de reflexe, provocata de un narcotic si practicata mai ales in operatii. [< fr. narcose, cf. gr. narkosis – toropeala].

BARONARCOZA s.f. (Med.) anestezie generala obtinuta prin inhalarea unui amestec de gaze la o presiune mai mare decat cea atmosferica. [< fr. baronarcose, cf. gr. baros – greutate, narke – toropeala].

general1 ~a (~i, ~e) 1) (in opozitie cu particular, individual) Care se refera la toate cazurile sau la toti indivizii. Observatii ~e. Regula ~a. 2) Care intereseaza pe marea majoritate sau pe toti; la care participa marea majoritate sau toti. Greva ~a. ◊ Repetitie ~a ultima repetitie inaintea unei reprezentatii in public. 3) si substantival Care este propriu tuturor elementelor unei clase; comun. Trasatura ~a. 4) Care cuprinde esentialul. Plan ~. ◊ In ~ luand in consideratie doar cazurile de baza; fara referire la un caz particular. In linii ~e (sau mari) in ansamblu; exceptand detaliile. 5) (in opozitie cu local) Care se extinde peste tot; care cuprinde ceva in intregime. anestezie ~a. 6) Care poarta toata raspunderea in conducerea unui dome-niu de activitate. Director ~. /<lat. generalis, fr. generalCopyright (C) 2004-2019 DEX online (http://dexonline.ro)