Rezultate din textul definițiilor
EXANTEMATIC, exantematice, adj. n. (in sintagma) Tifos exantematic = boala infectioasa si epidemica grava, care se manifesta prin temperatura foarte ridicata, convulsii si eruptii pe piele. [Pr.: eg-zan-] – Din fr. exanthematique.

EXANTEMATIC ~ca (~ci, ~ce): Tifos ~ boala infectioasa si epidemica grava, care se manifesta prin febra mare, convulsii si eruptii pe piele. /<fr. exanthematique

RUBEOLA ~e f. Boala contagioasa, cauzata de o infectie virotica, caracterizata prin eruptii pe piele, febra si inflamatii gan-glionare. /<fr. rubeole

EXANTEMATIC, -A adj. Tifos exantematic = boala molipsitoare manifestata prin febra mare, convulsii si eruptii pe piele. [Pron. eg-zan-. / < fr. exanthematique].

EXANTEMATIC adj. tifos ~ = boala infectioasa si epidemica manifestata prin febra mare, convulsii si eruptii pe piele. (< fr. exanthematique)

ROZEOLA, rozeole, s. f. Mica pata rosiatica aparuta pe piele in eruptiile provocate de anumite boli infectioase (rubeola, rujeola, febra tifoida etc.) si in intoxicatii. ◊ Rozeola s********a (sau de s*******c) = eruptie cutanata, de culoare roz, caracteristica s*********i secundar. [Pr.: -ze-o-] – Din fr. roseole.

ROZEOLA ~e f. eruptie pe piele, in forma unor pete mici de culoare roz, provocata de unele boli infectioase. /<fr. roseole

TOXIDERMIE ~i f. med. eruptie pe piele cauzata de actiunea unei substante toxice. /<fr. toxicodermie

EXANTEM s.n. (Med.) eruptie pe piele care insoteste unele boli, ca rujeola, scarlatina etc. [Pron. eg-zan-. / < fr. exantheme, cf. gr. exanthema – raspandire, inflorire].

spuzar, spuzare si spuzaruri, s.n. (reg.) 1. vatrai (pentru jaratic). 2. turta (de faina sau de malai) coapta in spuza; nume generic dat unor iritatii ale pielii, unor eruptii sub forma unor pete rosii si basicute; spuzeala, spuza, spuzitura.

ROZEOLA s.f. eruptie pe piele in forma de pete mici, cauzata de diferite boli infectioase sau intoxicatii. [Pron. -ze-o-. / < fr. roseole].

TOXIDERMIE s.f. (Med.) eruptie pe piele, datorita actiunii unei substante toxice; toxicodermie. [Gen. -iei. / < fr. toxidermie, cf. gr. toxikon – otrava, dermapiele].

URTICARIE s.f. Boala alergica, manifestata prin eruptia pe piele a unor basicute insotite de mancarime. ♦ (P. ext.) Eczema. [Gen. -iei, var. urticare s.f. / < fr. urticaire, cf. lat. urtica – urzica].

EXANTEM s. n. eruptie pe piele care insoteste unele boli ca rujeola, scarlatina etc. (< fr. exantheme, gr. exanthema)

URTICARIE s. f. boala alergica prin eruptia pe piele a unor basicute insotite de mancarime. (< fr. urticaire)

EFLORESCENTA, eflorescente, s. f. 1. Inceputul infloririi unei plante; fig. inflorire, dezvoltare sub aspecte bogate. 2. Transformare in pulbere a unor saruri cristalizate, prin pierderea apei de cristalizare; (concr.) sare cu aspect de pulbere rezultata in acest fel. ♦ Depozit de saruri care apare la suprafata unor roci. ♦ Pata sau depozit cristalin de saruri alcalino-pamantoase care apare pe suprafata exterioara a constructiilor de beton sau de zidarie. 3. (Med.) eruptie usoara pe piele; (pop.) spuzeala. – Din fr. efflorescence.

S******A, s******e, s. f. eruptie aparuta pe piele si pe mucoase in faza a doua a s*********i. – Din fr. syphilide.

PECINGINE ~i f. 1) Boala contagioasa a pielii manifestata prin eruptii, care, uscandu-se, provoaca mancarime si formeaza o crusta, care apoi se cojeste, lasand pete albicioase. ◊ A se intinde (sau a se raspandi) ca ~ea a se extinde peste tot. 2) fig. Rau care capata o amploare din ce in ce mai mare. 3) Petic de pamant cultivat de pe care a pierit vegetatia; loc gol intr-o semanatura. 4) Pata de igrasie sau de mucegai pe un zid. /<lat. petigo, ~ginis

PRURIGO n. Boala a pielii manifestata prin eruptii de basicute persistente si prin mancarime. /<fr. prurigo

EFLORESCENTA s.f. 1. Inceputul infloririi unei plante; imbobocire. ♦ (Fig.) Inflorire, imbobocire. 2. Transformare in pulbere a unor saruri cristalizate prin pierderea apei de cristalizare. ♦ Depozit de saruri de la suprafata unor roci. 3. eruptie usoara pe piele; (pop.) spuzeala. [< fr. efflorescence].

plescavita, plescavite, s.f. 1. (pop.) nume dat mai multor boli de piele caracterizate prin eruptii, eczeme, bube, puroi, rani; spuzeala. 2. (reg.; cu sens colectiv, in forma „plercanita”) particele lemnoase ramase in fuiorul de canepa. 3. (reg.) planta erbacee cu frunze ovale, cu tulpina intinsa pe pamant si cu flori albe. 4. (reg.; in forma „plescaita”) mica planta cu flori mari albe si cu fructul o capsula; soparlita alba. 5. (reg.) planta erbacee cu frunze opuse si ascutite, cu flori albe-verzui si cu fructe ca niste bobite negre; gusa-porumbelului. 6. (reg.; in forma „plescaita”) codobatura (mica pasare migratoare, care traieste pe marginea apelor, cu coada lunga, mereu miscatoare).

RUJEOLA s.f. Boala infectioasa de copii, foarte contagioasa, caracterizata prin eruptii rosii pe piele; (pop.) pojar. [Pron. -je-o-. / fr. rougeole].

S******A s.f. eruptie s********a pe piele si pe mucoase, care apare in faza a doua a s*********i. [< fr. syphilide].

EFLORESCENTA s. f. 1. inceputul infloririi unei plante; imbobocire. 2. (fig.) inflorire, prosperitate, dezvoltare. 3. transformare in pulbere a unor saruri hidratate prin pierderea apei de cristalizare in contact cu aerul. ◊ depozit de saruri de la suprafata unor roci. 4. eruptie usoara pe piele; exantem; spuzeala. (< fr. efflorescence)

HIDROA s. f. eruptie veziculoasa (a pielii). (< fr. hydroa)

RUJEOLA s. f. boala infectocontagioasa (la copii), caracterizata prin febra usoara si eruptii rosii pe piele; pojar. (< fr. rougeole)

S******A s. f. eruptie s********a pe piele si mucoase, in faza a doua a s*********i. (< fr. syphilide)

SPUZEALA, spuzeli, s. f. 1. (Pop.) eruptie care apare pe piele. 2. Fig. Spuza (2). – Spuzi + suf. -eala.

PECINGINE, pecingini, s. f. 1. Nume popular dat mai multor boli de piele contagioase, caracterizate prin eruptii cu basicute, care, uscandu-se, lasa niste pete scortoase ce produc mancarimi; p. gener. eczema. ◊ Expr. A se intinde (sau, rar, a se raspandi, a cuprinde etc.) ca pecinginea (ori, rar, ca o pecingine) = a se propaga foarte mult, nestavilit, pretutindeni; a se lati. ♦ Fig. Rau care se extinde repede si nestavilit. 2. Fig. Portiune de teren (intr-o semanatura) de pe care vegetatia a disparut din cauza unor plante parazite sau a unei boli. 3. Fig. Pata de mucegai, de murdarie, de igrasie pe un zid, pe o cladire etc. – Lat. petigo, -ginis.

FURUNCULOZA, furunculoze, s. f. Boala de piele caracterizata printr-o eruptie simultana sau succesiva a mai multor furuncule, din cauza unui focar stafilococic latent. – Din fr. furonculose.

EXANTEM, exanteme, s. n. eruptie care apare pe piele in unele boli contagioase, ca rujeola, scarlatina etc. [Pr.: eg-zan-] – Din fr. exantheme.

EXANTEM ~e n. eruptie care apare pe piele in cazul unor boli contagioase. /<fr. exantheme

PORFIRIE s.f. Boala care se manifesta prin eruptii de vezicule pe pielea expusa luminii. [Gen. -iei. / < fr. porphyrie, cf. gr. porphyra – purpura].

ECZEMA s.f. Boala de piele manifestata prin mancarime, eruptii, abcese etc. [< fr. eczema, cf. gr. ekzemaeruptie cutanata].

PITIRIAZIS s.n. Boala de piele contagioasa, manifestata prin eruptii de basicute care, uscandu-se, formeaza o coaja ce produce mancarimi; (pop.) pecingine. [Pron. -ri-a-, var. pitiriaza s.f. / < fr. pityriasis, cf. gr. pityron – tarate].

ECZEMA s. f. boala de piele manifestata prin mancarime, eruptii, abcese etc. (< fr. eczema, gr. ekzema)

PORFIRIE s. f. boala caracterizata prin eruptii de vezicule pe pielea expusa luminii. (< fr. porphyrie)

RUJEOLA ~e f. Boala contagioasa si infectioasa, frecventa la copii, care se manifesta printr-o eruptie de pete rosii pe piele si pe mucoase. /<fr. rougeole

PURPURA s.f. 1. Materie coloranta de un rosu-inchis, pe care cei vechi o extrageau din cosenila. 2. (Culoare) rosu-inchis. ◊ Purpura retiniana = substanta fotosensibila de culoare rosie, care se gaseste in celulele cu bastonas de pe retina. 3. Stofa plusata vopsita cu purpura. ♦ Haina regeasca, imperiala facuta dintr-o astfel de stofa; hlamida. ♦ (Fig.) Demnitatea de imparat sau de consul in vechea Roma; (mai tarziu) demnitatea suveranilor si a c**********r. 4. eruptie de pete rosii pe piele si mucoase datorita unor mici hemoragii. [Pl. -re, -ri. / < lat. purpura, cf. fr. pourpre].

RUBEOLA s. f. maladie infectocontagioasa, benigna (la copii), care produce febra usoara, adenopatie si o eruptie de pete rosii pe piele. (< fr. rubeole)

RUJEOLA, rujeole, s. f. Infectie virotica contagioasa care apare la varsta copilariei, caracterizata printr-o eruptie generalizata de culoare rosie pe piele si pe mucoase. [Pr.: -je-o-] – Din fr. rougeole.

PURPURA2 s. f. boala printr-o eruptie de pete rosii hemoragice, pe piele si mucoase. (< fr. purpura)

ECZEMA ~e f. Boala de piele caracterizata prin leziuni, insotita de mancarime si eruptii. [G.-D. eczemei] /<fr. eczema, gr. ekzema

SCARLATINA ~e f. Boala contagioasa si epidemica, cauzata de o infectie microbiana, frecventa la copii, care se manifesta prin febra si eruptie rosie pe tot corpul, urmata de cojirea pielii. /<ngr. skarlatina, fr. scarlatine

VARIOLA ~e f. Maladie epidemica de natura virotica, caracterizata prin eruptii de vezicule (sau pete rosii) pe suprafata pielii, care, uscandu-se, lasa cicatrice. [G.-D. variolei; Sil. -ri-o-] /<lat. variola, fr. variole, germ. Variola

VARSAT2 n. pop. Boala epidemica de natura virotica caracterizata prin eruptii de vezicule (sau pete rosii) pe suprafata pielii, care, uscandu-se, lasa cicatrice; variola. ◊ ~ negru variola hemoragica. ~ de vant boala contagioasa care se manifesta prin febra si eruptie veziculara; varicela. ~ mare boala contagioasa (frecventa la copii) care se manifesta prin febra si eruptie rosie pe tot corpul, urmata de cojirea pielii; scarlatina. ~ mic boala contagioasa la copii, care se manifesta prin aparitia unor pete rosii pe piele; rujeola; pojar; cori. /v. a (se) varsa

PLESCAVITA, plescavite, s. f. (Pop.) 1. Numele unor boli de piele care se manifesta prin bube, rani, puroi; spuzeala, eruptie. 2. (Bot.; in forma plescaita) Planta erbacee cu frunze ovale, taratoare, cu flori albe, care creste prin locuri umede si umbroase (Malachium aquaticum). [Var.: plescaita s. f.] – Din scr. pljuskavice.

ERUPE vt. intr. (despre magma, petrol etc.) a face eruptie; a tasni, a izbucni. 2. (despre pete, basicute pe piele, caracteristice unor boli) a aparea. (dupa lat. erumpere)

SPUZEALA ~eli f. pop. Aparitie de pete rosii, bubulite sau basicute pe piele sau pe mucoase in cazul unor boli sau intoxicatii; eruptie. /a spuzi + suf. ~eala

ECZEMA, eczeme, s. f. Boala de piele, acuta sau cronica, de natura infectioasa sau alergica, caracterizata prin eruptii, abcese, leziuni umede sau uscate (insotite de mancarimi intense). – Din fr. eczema.

eruptIE s.f. 1. Iesire brusca si violenta din pamant a unui gaz, a titeiului, a lavei etc.; erupere, tasnire, izbucnire. ◊ eruptie vulcanica = ansamblul fenomenelor legate de migrarea magmei si de revarsarea ei sub forma de lava; vulcanism. 2. eruptie solara = crestere brusca a stralucirii unei regiuni a cromosferei. 3. Aparitie pe piele a unor pete rosii sau a unor basicute in cazul unor boli. [Gen. -iei, var. eruptiune s.f. / cf. fr. eruption].

PITIRIAZIS subst. (Med.) Nume generic pentru dermatozele provocate de ciuperci microscopice si caracterizate prin eruptii de basicute care, uscandu-se, formeaza o coaja ce provoaca mancarime si descuamarea pielii. [Pr.: -ri-a-.Var.: pitiriaza s. f.] – Din fr. pityriasis.

eruptIE ~i f. 1) Izbucnire brusca si violenta din pamant (a lavei vulcanilor, gazelor, titeiului etc.). ~ vulcanica. ◊ ~ solara crestere brusca a stralucirii unei regiuni a cromosferei. 2) Aparitie pe piele a unor pete rosii sau a unor basicute, constituind simptomul unei boli. [G.-D. eruptiei; Sil. -ti-e] /<fr. eruption, lat. eruptio, ~onis

SAN MIGUEL, oras in ESE Rep. El Salvador, situat pe Rio Grande de San Miguel, la poalele E ale vulcanului San Miguel (2.130 m alt.), la 120 km ESE de San Salvador; centrul ad-tiv al departamentului omonim; 159,7 mii loc. (2000). Expl. de aur si argint. Centru comercial, Piata agricola (porumb, bumbac, cafea, legume). Ind. chimico-farmaceutica, textila, de prelucr. a maselor plastice, a bumbacului si a produselor agricole; produse din piele. Catedrala in stil colonial (sec. 18). Fundat in 1530 de spanioli. Distrus de un cutremur in 1917. Vulcanul San Miguel a erupt ultima oara in 1976.

A ERUPE pers. 3 erupe intranz. 1) (despre lava, magma, petrol, gaze) A iesi cu putere printr-o deschizatura ingusta; a tasni, a rabufni; a izbucni. 2) (despre vulcani) A produce eruptie. 3) (despre sonde) A azvarli cu putere titeiul afara. 4) (despre pete, basicute etc.) A se forma in numar mare pe piele. /<lat. erumpere

eruptie, eruptii, s. f. 1. Iesire brusca si violenta din pamant a unui gaz, a titeiului, a lavei etc; p. gener. tasnire, izbucnire. 2. Aparitia unor pete, a unor basicute, placi, pustule etc. pe piele sau pe mucoase, constituind simptomul unor boli (contagioase); (concr.) totalitatea acestor pete, placi, pustule etc. aparute [Var.: eruptiune s. f.] – Din fr. eruption, lat. eruptio, -onis.

eruptIE s. f. 1. iesire brusca si violenta din pamant a unui gaz, a titeiului, a lavei etc. ♦ ~ vulcanica = ansamblul fenomenelor legate de migrarea magmei si de revarsarea ei sub forma de lava; vulcanism. 2. ~ solara = crestere brusca a stralucirii unei regiuni a cromosferei. 3. aparitie pe piele a unor pete rosii sau a unor basicute in cazul unor boli. (< fr. eruption, lat. eruptio)



Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)