Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
VÁTĂ s. f. Material format din fibre elastice de bumbac scurte și subțiri care se întrepătrund și formează o masă compactă albă, folosit pentru pansamente, în diferite procese tehnice etc. ◊ Vată de hârtie = produs similar vatei obținut din celuloza de lemn, care se întrebuințează în medicină, în locul vatei de bumbac, sau la ambalaj. Vată de zahăr = produs alimentar dulce, pufos, asemănător cu vata, care se obține, prin centrifugare, dintr-o soluție de zahăr; se vinde în comerț înfășurat pe bețișoare de lemn. Vată de zgură = material obținut din zgura topită, lăsată să curgă încet în apă, întrebuințat ca izolant termic și acustic. Vată de sticlă = masă de fibre scurte de sticlă împâslite, întrebuințată ca izolant termic și acustic. – Din germ. Watte.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
VÁTĂ f. Material de culoare albă, moale, obținut din fibre de bumbac, având diferite întrebuințări (în medicină, în tehnică). ◊ ~ minerală material obținut din fibre de sticlă, de zgură, de cuarț, folosit ca izolant termic și acustic. ~ de zahăr (sau dulce) produs de cofetărie (de diferite culori), asemănător cu vata, obținut prin centrifugare din soluție de zahăr. ~ de sticlă masă de fibre scurte de sticlă împâslite, întrebuințată ca izolant termic și acustic sau ca filtru pentru lichidele corosive. Are ~ în urechi se spune despre o persoană care aude rău. /<germ. Watte
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
vátă s. f., g.-d. art. vátei
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută şi adăugită | Permalink
VÁTĂ s. (pop.) bumbac, (reg.) scamă, (Ban. și Transilv.) pămucă. (Își pune ~ în urechi.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
vátă s. f. – Material făcut din fibre scurte de bumbac. Germ. Watte (Cihac, II, 451; Borcea 217; Tiktin), cf. pol. wata, bg., sb., cr., rus. vata, it. ovatta, fr. ouate, sp. guata.Der. vătui, vb. (a bumbăci, a capitona); vătuit, adj. (plușat); vătuială, s. f. (înfoiere, afînare).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
vátă s. f., g.-d. art. vátei
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)