Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: încorda (verb tranzitiv) , încordat (adjectiv)   
ÎNCORDÁT, -Ă, încordați, -te, adj. 1. Care se află în stare de tensiune. ♦ Fig. Care vădește, exprimă o stare de tensiune, de încordare. ♦ Fig. Concentrat, atent, vigilent; înfrigurat, febril. 2. (Despre arcuri) Cu coarda întinsă. ♦ (Despre instrumente muzicale cu coarde) Acordat. ♦ Fig. (Despre raporturile dintre oameni) Ajuns într-o stare de tensiune maximă; înăsprit, neprietenos. – V. încorda.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ÎNCORDÁT adj. 1. înstrunat, întins, strâns, strunit. (Arc ~.) 2. v. concentrat. 3. v. intens. 4. tensionat. (Relații, atmosferă ~.) 5. v. înfrigurat. 6. v. nerăbdător.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
ÎNCORDÁ, încordez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A(-și) contracta mușchii corpului, p. ext. corpul întreg, în vederea unui efort. ♦ Fig. A-și concentra atenția, memoria, voința etc. ♦ Tranz. (Rar) A stimula, a întări. 2. Tranz. A întinde (puternic) o coardă, un arc, un cablu etc. ♦ A acorda un instrument muzical cu coarde, prin întinderea coardelor. 3. Tranz. A lega coardele viței de vie. 4. Refl. Fig. (Despre raporturile dintre oameni) A ajunge într-o stare de tensiune (maximă), a se înăspri. – În + coardă.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A ÎNCORDÁ ~éz tranz. 1) A face să se încordeze. 2) (cabluri, arcuri etc.) A face să fie bine întins. 3) (instrumente muzicale) A pune tonurile la înălțimea cerută; a acorda. /în + coardă
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE ÎNCORDÁ mă ~éz intranz. 1) (despre muschi) A trece din starea de relaxare în stare de tensiune. 2) (despre relații sociale) A deveni mai tensionat; a se înrăutăți; a se complica; a se agrava; a se înăspri. 3) A-și fixa în mod conștient (într-o singură direcție) forțele fizice sau intelectuale; a se concentra. /în + coardă
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ÎNCORDÁ vb. I. tr., refl. a(-și) aduce mușchii, corpul într-o stare de tensiune. II. refl. (fig.) a face un efort deosebit pentru a înțelege, pentru a-și aduce aminte. III. tr. a întinde un arc, un cablu; (p. ext.) a înstruna un instrument muzical. (< în- + coardă)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ÎNCORDÁ vb. 1. a înstruna, a întinde, a struni. (A ~ arcul.) 2. (reg.) a cetlui, a îmbredeli. (~ bine ferăstrăul.) 3. v. întinde. 4. v. opinti. 5. v. concentra. 6. v. tensiona.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A (se) încorda ≠ a (se) destinde
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
A (se) încorda ≠ a (se) slăbi
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
A se încorda ≠ a se relaxa
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
încordá vb., ind. prez. 1 sg. încordéz, 3 sg. și pl. încordeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)