Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
ȚESĂTÚRĂ, țesături, s. f. 1. Produs textil obținut la războaiele de țesut prin încrucișarea în unghi drept a unor fire de urzeală și de bătătură; pânză, stofă sau alt obiect țesut din fire textile. ♦ Reparație făcută la un obiect de îmbrăcăminte printr-o cusătură specială. 2. Felul în care este țesută o pânză, o stofă etc. 3. Fig. Structură, fel de compoziție al unei opere, al unui lucru etc.; urzeală. ♦ Împletire, întretăiere de lucruri de același fel. ♦ Intrigă, uneltire. – Țese + suf. -ătură.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ȚESĂTÚRĂ s. 1. textilă. (~ de in.) 2. material, (înv. și reg.) materie, (reg.) pănură. (~ pentru o rochie.) 3. textură, urzeală. (O stofă cu ~ deasă.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
ȚESĂTÚRĂ s. v. acțiune, intrigă, mașinație, țesătorie, țesut, uneltire.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
țesătúră s. f., g.-d. art. țesătúrii; pl. țesătúri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
ȚESĂTÚRĂ ~i f. 1) Produs textil obținut prin țesere. ~ de in. 2) Modul în care este țesut un astfel de produs. ~ plușată. 3) Pânză folosită la confecționarea îmbrăcămintei. ~ pentru o rochie. 4) Cusătură specială făcută pentru a astupa o gaură la un obiect de îmbrăcăminte. 5) fig. Mod de aranjare a elementelor unei opere (literare); urzeală; compoziție; structură. ~-a romanului. 6) fig. Îmbinare de lucruri sau de fapte legate între ele. [G.-D. țesăturii] /a țese + suf. ~ătură
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)