Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: închega (verb tranzitiv) , închegat (adjectiv)   
ÎNCHEGÁT, -Ă, închegați, -te, adj. 1. Care aprins cheag, coagulat. 2. Fig. Care a prins contur, a luat ființă. ♦ Coerent. – V. închega.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ÎNCHEGÁT adj. 1. coagulat, (pop.) năclăit. (Sânge ~.) 2. v. prins. 3. v. sleit. (Grăsime ~.) 4. îngroșat, învârtoșat, legat. (Dulceață ~.) 5. coerent. (Un tot ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
ÎNCHEGÁT adj. v. coerent, omogen, siste-matic, unitar.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
ÎNCHEGÁ, închég, vb. I. 1. Refl. și tranz. A se face sau a face să devină cheag; a (se) coagula. ◊ Expr. (Tranz.) Minte de încheagă apele = minte foarte tare. ♦ Refl. (Rar) A se strânge la un loc, a se uni, a se lipi trainic (cu ceva sau unul cu altul). 2. Refl. Fig. A prinde contur, a se forma, a lua ființă. – Lat. in-coagulare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A ÎNCHEGÁ închég tranz. 1) A face să se închege. ~ o prietenie. 2) (lapte) A trata cu cheag (pentru a obține brânză). ◊ Mincinos de încheagă apele foarte mincinos. /<lat. in-coagulare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE ÎNCHEGÁ pers. 3 se încheágă intranz. 1) (despre unele lichide) A căpăta densitate mai mare; a trece din stare lichidă în stare solidă; a se coagula; a se conglutina; a se prinde. Sângele s-a ~t. 2) fig. (despre gânduri, idei etc.) A apărea ca ceva distinct; a căpăta contururi precise; a se cristaliza. Imaginea mamei i s-a ~t în memorie. /<lat. in-coaqulare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ÎNCHEGÁ vb. 1. a (se) coagula, (livr.) a (se) conglutina, (reg.) a (se) năclăi, a (se) năsădi, a (se) străgheța. (Sângele s-a ~.) 2. v. prinde. 3. v. slei. 4. a se îngroșa, a se învârtoșa, a se lega. (Dulceața s-a ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
închegá vb., ind. prez. 1 sg. închég, 3 sg. și pl. încheágă; conj. prez. 3 sg. și pl. închége
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române