Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: înclina (verb tranzitiv) , înclinat (adjectiv)   
ÎNCLINÁT, -Ă, înclinați, -te, adj. 1. Aplecat în jos sau într-o parte; oblic; încovoiat. 2. Fig. Care are vocație, atracție spre ceva. – V. înclina.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ÎNCLINÁT adj., adv. 1. adj. v. aplecat. 2. adj. v. povârnit. 3. adj. aplecat, oblic, pieziș, plecat, povârnit, (rar) teșos, (reg.) ponciș, prăvălat, prăvălatic. (Coasta ~ a dealului.) 4. adj. coborâtor. (Orientare ~ a unui teren.) 5. adj. v. adus. 6. adj., adv. v. diagonal.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
ÎNCLINÁ, înclín, vb. I. 1. Refl. și tranz. A (se) apleca în jos sau într-o parte; a (se) pleca. ♦ Refl. A face o plecăciune; a saluta; a (se) pleca, a (se) închina. ♦ Refl. Fig. (Despre soare) A coborî către asfințit, a apune; (despre zi) a se apropia de sfârșit. 2. Refl. Fig. A se declara convins; a admite, a accepta. 3. Intranz. Fig. A fi dispus să... ♦ A se simți atras de ceva, a simți vocație, atracție pentru ceva; a se apleca. 4. Refl. recipr. Fig. (Înv.) A avea legături de dragoste cu cineva. – Din fr. incliner, lat. inclinare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A ÎNCLINÁ înclín 1. tranz. A face să se încline; a apleca. 2. intranz. fig. A simți atracție, predispoziție (pentru ceva). ~ spre muzică.[Sil. în-cli-] /<fr. incliner, lat. inclinare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE ÎNCLINÁ mă înclín intranz. 1) A-și schimba poziția normală, lăsându-se pe o parte. 2) (despre obiecte verticale) A lua o poziție oblică; a se apleca. 3) fig. (despre aștri) A se lăsa spre orizont; a asfinți; a apune; a declina; a coborî; a scăpăta. Soarele înclină spre asfințit. 4) v. A SE ÎNCHINA. /<fr. incliner, lat. inclinare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ÎNCLINÁT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A ÎNCLINA și A SE ÎNCLINA. Coasta ~tă a dealului. 2) Care are o poziție oblică. Orientare ~tă a unui teren. /v. a înclina
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ÎNCLINÁ vb. I. tr., refl. A (se) apleca (în jos sau într-o parte); a (se) îndoi. ♦ refl. A se pleca în fața cuiva, a se ploconi. ♦ refl. (Fig.) A fi convins, a se convinge. ♦ (Fig.) intr. A fi dispus să... [p.i. înclín, 3,6 -nă, var. inclina vb. I. / < fr. incliner, cf. lat., it. inclinare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
ÎNCLINÁ vb. I. tr., refl. a (se) apleca (în jos sau într-o parte); a (se) îndoi. II. refl. 1. a se pleca în fața cuiva. 2. (fig.) a fi convins, a se convinge. III. intr. (fig.) a fi dispus să... ◊ a se simți atras de ceva. (< fr. /s'/incliner, lat. inclinare)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ÎNCLINÁ vb. 1. apleca. 2. v. povârni. 3. v. strâmba. 4. v. prosterna.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
ÎNCLINÁ vb. v. apune, asfinți, coborî, dispărea, pieri, pleca.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A (se) înclina ≠ a (se) îndrepta
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
încliná, înclín, vb. I (reg.) a pune clini la o cămașă.
Sursa: Dicționar de arhaisme și regionalisme | Permalink
încliná vb., ind. prez. 1 sg. înclín, 3 sg. și pl. înclínă
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)